Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Zrušte sankce, pak můžeme jednat. Írán si klade podmínky pro schůzku s Trumpem

Autor: ČTK, tsv - 
27. srpna 2019
10:20

Írán nehodlá zahájit rozhovory se Spojenými státy, dokud Washington nezruší protiíránské sankce. Řekl to dnes íránský prezident Hasan Rúhání v reakci na pondělní tvrzení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možné schůzce Rúháního a Trumpa. Měla by řešit současnou krizi vyvolanou loňským odstoupením USA od smlouvy o íránském jaderném programu a obnovou protiíránských sankcí.

Teherán jaderné zbraně nikdy nechtěl, řekl Rúhání v projevu, který vysílala íránská televize v přímém přenosu. Dodal, že Írán je vždy připraven jednat. Předtím ale USA musejí zrušit všechny nelegální, nespravedlivé a neoprávněné sankce proti Íránu. Nebudou-li naše zájmy ochráněny, pak budeme nadále odstupovat od závazků daných dohodou z roku 2015,“ sdělil íránský prezident.

Macron na summitu skupiny hospodářsky vyspělých zemí (G7) prohlásil, že by se Rúhání s Trumpem mohli sejít „v příštích týdnech“. Trump řekl, že se setkání může konat jenom za náležitých okolností. Oba prezidenti se mají v září zúčastnit Valného shromáždění OSN.

Zobrazit celou diskusi