Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vražda čerpadlářky Jany u soudu: Střelec nemá šanci na polepšení, tvrdí znalci

Autor: ČTK - 
6. září 2019
14:56

V případě obviněného muže z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi na Mělnicku znalci z psychologie a psychiatrie konstatovali téměř vyloučenou možnost jeho resocializace. Výpověďmi znalců a svědků v pátek u Krajského soudu v Praze pokračuje hlavní líčení. Obžalobě čelí dva muži, David Š. je souzen za vraždu a nedovolené ozbrojování, Ivan H. je stíhán kvůli loupeži. Téměř vyloučenou možnost resocializace konstatovali znalci u Davida Š., lepší, ale přesto problematickou možnost opětovného zařazení do řádného života pak u Ivana H.

Soudce Robert Pacovský před polednem jednání odročil. Odpoledne bude pokračovat výslechem předvolaných svědků.

Davidovi Š. hrozí až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, Ivan H. může být potrestán maximálně deseti lety vězení. Zatímco David Š. tvrdí, že na místě nebyl, Ivan H. to připouští a za střelce označuje Davida Š.

Znalci uvedli, že obžalovaní netrpí duševní chorobou ani sociální poruchou osobnosti. V době činu byli pod vlivem pervitinu, ale nejsou na drogách závislí. Pervitin podle nich neměl vliv na jejich rozlišovací schopnosti, použili ho pro snížení zábran. Dále konstatovali, že oběma šlo primárně o zisk a tragédie je výsledkem nezodpovědného přístupu Davida Š. k životu jako takovému. Upozornili, že byl v podmínce, a přesto šel loupit.

"Ty závěry budou asi podstatné především pro rozhodování soudu o trestu, který bude ukládat v případě, že ho obžaloba uzná vinným z činu, který je mu kladen za vinu. Zákon obecně stanoví dvě základní podmínky pro ukládání výjimečného trestu a jednu z nich ve světle vyjádření odborníků z oboru psychiatrie a psychologie můžeme považovat za splněnou," řekl novinářům státní zástupce Martin Suska.

Vyšetřování si vyžádalo přes 20 odborných vyjádření na zajištěné stopy, například z daktyloskopie, biologie, genetiky, mechanoskopie, balistiky, chemie či videotechniky. Znalci zpracovali posudky z oboru soudní lékařství, psychiatrie a psychologie a biomechanika. Vyšetřovací spis předaný státnímu zastupitelství obsahuje přes 1000 stran.

Tragédie, která vyvolala velkou pozornost veřejnosti, se stala loni v noci na 3. prosince, kdy maskovaní muži vtrhli na čerpací stanici. Jeden měl krátkou střelnou zbraň, kterou podle policie zastřelil osmapadesátiletou čerpadlářku. Lupiči podle dřívějších informací policie odcizili pokladnu s 10.000 korunami, tři kartony cigaret a další zboží za zhruba 20.000 korun.

Kriminalisté zadrželi podezřelé v polovině ledna v Kralupech nad Vltavou a ve Vojkovicích na Mělnicku. Oba muži skončili ve vazbě.

Video  Policie zveřejnila video z čerpací stanice Veltrusy.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání