Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pět obětí v Tatrách po úderech blesků: Mrtvý Čech padal 200 metrů! Záchranáři našli všechny pohřešované

Aktualizováno -
23. srpna 2019
18:22
Autor: ČTK, dce - 
22. srpna 2019
15:56

Při bouři ve slovenských Tatrách zásah blesku zabil českého turistu. Zraněna byla spolu s ním i žena z Česka. Další čtyři lidi, včetně dvou dětí, zahynuli v polských Tatrách. Více než 150 osob bylo zraněno a 9 lidí úřady pohřešovaly. Záchranáři je však během pátku všechny našli.

Tragicky skončil výlet na vrch Baníkov v tatranských Roháčích pro dva Čechy. „V odpoledních hodinách dne 22. 8. 2019 byli záchranáři horské záchranné služby požádáni o pomoc českou turistkou, která se nacházela i se svým kolegou na vrcholu Baníkova. Oba byli zasaženi bleskem, turistka utrpěla poranění dolní končetiny, její kolega byl tlakovou vlnou shozen do Baníkovského kotle," sdělili horští záchranáři serveru TVNoviny.sk.

„U pacienta, který se nacházel v Baníkovském kotli, byl vysazen lékař, který bohužel turistovi už nedokázal pomoci, protože při pádu několik set metrů utrpěl poranění neslučitelná se životem," dodali.

Čech padal 200 metrů, Češka je hospitalizovaná

Podle leteckých záchranářů Čech padal přibližně 200 metrů. Třetí obětí blesku na Slovensku byl místní občan, který byl krátkodobě v bezvědomí a byl paralyzován. Toho podle slovenské tiskové agentury TASR zasáhl výboj na hřebeni v oblasti vrcholu Pachoľa.

„Můžeme potvrdil, že během rozsáhlých bouřek v oblasti Tater zemřel na území Slovenska jeden český občan, jedna Češka byla zraněna a je hospitalizována. Na území Polska podle dostupných informací Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejsou,“ potvrdila v pátek ráno Blesk Zprávám Zuzana Štíchová, tisková mluvčí ministerstva zahraničí.

Následky bouře řeší nadále právě i v polských Tatrách. Podle mluvčího policie bylo na horském štítu Giewont v době úderu blesku asi dvacet lidí. Pět z nich mělo být zasaženo, podle zpravodajského webu RMF24 zemřel teprve 13letý chlapec, kterého se ještě na vrcholku pokoušeli oživit záchranáři, bohužel marně. Nepřežila ani 10letá holčička. Starosta města Zakopane, které se nachází na úpatí Tater, vyhlásil třídenní smutek.

Na vrcholku Giewontu je umístěn železný kříž, do něhož často udeří blesk, proto je přítomnost na tomto místě při bouři nebezpečná. Stejně tak je riskantní výstup po trasách, u nichž jsou pomocné řetězy.

Podle posledních informací si bouře v polských Tatrách vyžádala čtyři oběti včetně dvou dětí. Desítky lidí jsou zraněny. Zpravodaj listu Gazeta Wyborcza zprvu hovořil o 80 zraněných. V pátek dopoledne byl počet zraněných zvýšen na 157 osob. Záchranáři ještě pátrali po devíti lidech, s nimiž jejich příbuzní nemohli navázat kontakt, ale o nichž se nevědělo, zda se skutečně vydali do hor. Všichni "nezvěstní" už byli nalezeni, řekl šéf záchranné služby TOOPR Jan Krzystof polské televizi TVN 24.

Vchody do nemocnic, ve kterých lékaři pečovali o vážněji zraněné turisty, obsadila v pátek policie. Ta zablokovala nepovolaným vstup do nemocnic ve městech Zakopane i Novy Targ, kam záchranáři osoby zasažené bouří převezli.

TVN24 poznamenala, že ráno v Tatrách svítilo slunce a byly dobré podmínky pro pěší turistiku. Postupně se ale naplnily předpovědi počasí a nad horami se stáhly husté mraky. Kolem poledne pak vypukla prudká bouře.

brano34 ( 23. srpna 2019 20:40 )

Z vrcholové pasáže Gievontu se stává hřbitov...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání