Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor na děti a psy! Nebezpečí nečíhá jen u cest, varuje Bohumil: Jeho psa už zmije uštkla!

Autor: yks - 
8. srpna 2019
11:01

Pro dospělého člověka její uštknutí zpravidla není nebezpečné, alergici, rodiče malých dětí a pejskaři by se ale v tomto období měli mít na pozoru. Zmijím se totiž podle některých pozorovatelů daří letos víc než dobře.

Nedávné reportáže o zmijích útocích vyvolaly četné reakce veřejnosti. Přestože jsou zmije plaché a při setkání s člověkem se snaží uprchnout, v případě, když se cítí opravdu ohrožené, mohou zaútočit.

„Je to tady přezmijované. Je tady tolik zmijí, že se ani ten pejsek nedá pouštět navolno,“ sdělil podle tn.cz zkušený lesník Bohumil Novák z Jesenicka. Ten nyní žije v Horním Benešově na Bruntálsku a podle svých slov je překvapen tím, kolik plazů v oblasti pozoroval.

Objevují se prý na nečekaných místech

„Hadi se objevují tam, kde bych to vůbec nečekal a kde se dříve neobjevovali, například na zamokřených místech. Viděl jsem je tam a ne jednou. Objevují se také u cest,“ řekl tn.cz s tím, že jeho psa zmije už jednou kousla.

A právě čtyřnozí přátelé člověka a děti patří spolu s alergiky k osobám, které kousnutí zmije ohrožuje nejvíce. „Ve většině případů, při nízkých dávkách jedu, dochází jen ke zvracení, vyšší dávky mohou vést ke ztrátě vědomí. Rizikové je to především pro malé pacienty,“ sdělil již dříve Českému rozhlasu o příznacích zmijího kousnutí u pejsků veterinář Ondřej Cita z Děčína. Podle něj je možné, že si chovatel zmijího kousnutí ani nevšimne. Plaz totiž po útoku hned uteče.

Panák na uklidněnou se nedoporučuje

Každý rok uštkne zmije několik desítek lidí. Fatální následky jsou ale spíše výjimkou z pravidla. Podle odborníků zasaženou končetinu nezaškrcujeme, ránu nerozřezáváme ani nevysáváme.

Doporučuje se klid, znehybnění končetiny volnější bandáží a podávání nápojů. Káva s kofeinem ani alkohol nejsou vhodné, protože urychlují oběh, a tudíž pronikání jedu do organismu. V případě dramatičtějšího průběhu, nebo když zmije uštkne dítě, je na místě obrátit se na rychlou zdravotnickou pomoc.

 

 

Veronika Vokurkov ( 8. srpna 2019 21:11 )

Buď autor článku nezná české hady, nebo se upsal... Zmije opravdu není JEDINÝM volně žijícím hadem u nás. Možná tak jediný jedovatý had.

petr366 ( 8. srpna 2019 12:06 )

Zmije se rády vyhřívájí i na krajích frekventovaných turistických cest a chodníků.Často jsou velké jen jako tlustší tkanička o bot. Naštěstí tu jsou neohrožení cyklisté, kteří jich zmasakrují každý rok i po desítkách.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání