Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dva Slováci prý ubodali manžele na Písecku: Pak vzali trezor se statisíci a prchli do Rumunska

Autor: ČTK - 
28. května 2019
12:09

Výjimečné tresty hrozí Jánu M. a Michaele K., kteří podle obžaloby loni v lednu zavraždili manželský pár na Písecku. Případ začal v úterý projednávat českobudějovický krajský soud. Oba obžalovaní, kteří pocházejí ze Slovenska, odmítli vypovídat. Motivem vraždy byla patrně loupež, jelikož Ján M. a Michaela K. ukradli zavražděným 400.000 korun. Následně uprchli do Rumunska, kde je zadržela policie a předala zpět do České republiky.

Devětadvacetiletá Michaela K. a o pět let starší Ján M. loni v lednu navštívili manželský pár v jejich mobilním domě na Písecku údajně kvůli obchodu. „Jednalo se o záminku na spolupráci ohledně prodeje elektrospotřebičů,“ řekl v úterý státní zástupce Petr Cigánek.

Michaela K. manžele znala, jelikož u nich v minulosti pracovala, proto se vracela do známého prostředí. Návštěva se podle obžaloby změnila v hádku a následně i v roztržku. Ján M. a Michaela K. napadli manžele nožem a několikrát je bodli do krku, týlu nebo hrudníku. „Pak odcizili kabelku poškozené, vzali z ní klíče od bytu manželů v Záhoří,“ uvedl Cigánek. Podle obžaloby Michaela K. věděla, že v bytě je trezor s penězi. Dojeli pro něj, vzali ho a prchli ze země. V trezoru bylo přibližně 400.000 korun.

Ján M. nejprve po zadržení nevypovídal. Až loni na podzim při výslechu přiznal, že v mobilním domě byli. Podle něj však chtěli získat jen peníze, tvrdil, že je manželé dlužili Michaele K. „Seděli jsme uvnitř mobilního domu a bavili se o byznysu. Chtěl jsem jim nabídnout, že bych vozil spotřebiče z Rumunska. Jenže pak se to změnilo v hádku,“ řekl Ján M. Dodal, že na ně muž zaútočil nožem a oni se chtěli jen bránit. „Jednal jsem instinktivně, až pak jsem si všiml, že jsme je ubodali. Nechtěli jsme volat policii, protože by nám nikdo nevěřil,“ řekl.

Ján M. s Michaelou K. uprchli autem do Rumunska, kde se schovávali několik týdnů. Pak je vypátrala policie. Ján M. letos v lednu výpověď změnil. Tvrdil, že s ním a Michaelou K. byli v mobilním domě ještě další dva muži, kteří chtěli manžele okrást. Podle této verze si obžalovaný nepamatuje, kdo vlastně v hádce bodal.

Michaela K. nevypovídala ani v přípravném řízení při výslechu na policii. Soud bude pokračovat i v následujících dnech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání