Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Mexiku za rok zavraždili 29 tisíc lidí: Objevili další masový hrob

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
12. května 2019
09:28

V okolí druhého největšího mexického města Guadalajara nalezli vyšetřovatelé masové hroby s ostatky celkem 35 lidí. S odvoláním na místní prokuraturu o tom informovala agentura Reuters. Zřejmě se jedná o další z řady obětí války drogových gangů, které jen za loňský rok padly za oběti tisíce lidí.

Generální prokurátor státu Jalisco, Gerardo Octavio Solís, v sobotu uvedl, že během vyšetřování byl na předměstí Guadalajary nalezen masový hrob se 27 těly a osm dalších ostatků úřady objevily na dalších místech v okolí města. Není jasné, jak dlouho zde byla těla pohřbena. Vyšetřovatelům se zatím podařilo identifikovat pouze dva zemřelé. „Kopeme více než tři metry hluboko,“ řekl Solís, podle nějž ale práci ztěžuje množství kyseliny a louhu nalitého do hrobů.

Nález těl je podle Reuters nejnovější připomínkou složitosti úkolu, který si předsevzal mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, když se v prosinci ujímal funkce, a sice omezit všudypřítomné násilí vyvolané působením gangů.

V loňském roce se v této středoamerické zemi udál rekordní počet 29.000 vražd. Obrador tvrdí, že se mu daří získávat nad problémem kontrolu, počet zavražděných v letošních prvních čtyřech měsících nicméně překročil úroveň zaznamenanou za stejné období v roce 2018.

Státní zástupce označil objevení hrobů za úder místnímu organizovanému zločinu a dodal, že byli zatčeni čtyři podezřelí. Stát Jalisco je domovem jednoho z nejmocnějších mexických drogových gangů, kartelu Jalisco nová generace (CJNG), a stejně jako mnoho jiné části země trpí válkou kriminálních skupin o nadvládu nad územím.


Cigosks ( 13. května 2019 19:08 )

Ty darmo žroute ty fašoune.... Co to zas meleš!!!! Ty si nemocné viď? Moribundus tak se jmenuje tvá nemoc....

agfor ( 12. května 2019 12:48 )

To bychom potřebovali i u nás - aby vystříleli darmožrouty na zbytečných úřadech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání