Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie uzavřela cestu do skal kvůli návalu turistů Krizová situace trvala 3 hodiny

Aktualizováno -
4. května 2019
14:16
Autor: ČTK - 
4. května 2019
12:13

Kvůli náporu turistů mířících do skalního města v Adršpachu v sobotu policie po 11:00 opět uzavřela silnici od hraničního přechodu z Polska do Zdoňova. Parkoviště v Adršpachu a v Teplicích nad Metují jsou plná a další auta se už se na ně prostě nevešla. Situace se zlepšila až po 14. hodině odpolední.

Jak informovala mluvčí krajské policie Magdalena Vlčková, kvůli náporu turistů z Polska mířících do skalního města v Adršpachu dnes policie po 11:00 opět uzavřela silnici od hraničního přechodu do Zdoňova.

„Parkoviště v Adršpachu a v Teplicích nad Metují už nestačila automobily pojmout,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Magdalena Vlčková. Podobná situace již letos nastala 2. května, minulý rok doprava kolabovala v srpnu a říjnu.

Později policie umožnila alespoň vpouštět další vozidla náhradou za ta, která z Adršpachu odjela. Zhruba po třech hodinách policie silnici opět otevřela. Situace se v místě uklidnila a parkovací kapacita je dostačující,“ řekla ČTK Vlčková. 

Lidé parkují všude, kde se dá

„Je to s ohledem na to, abychom mohli prioritně zajistit průjezd složek Integrovaného záchranného systému. Lidé parkují v podstatě kdekoliv,“ uvedla původně Vlčková. Také ve čtvrtek byla silnice opět průjezdná asi po třech hodinách.

Královéhradecký kraj před začátkem turistické sezony posílil spojení do Adršpachu. Od 1. do 5. května jezdí vlaky mezi Teplicemi a Adršpachem dvakrát v hodině, a to v časovém rozmezí přibližně od 8:30 do 16:00.

Posílení spojů bude pokračovat od 9. června do konce září, přičemž v září pojedou posílené vlaky jen o víkendech. Tyto spoje uvítají hlavně návštěvníci, kteří se nevejdou na parkoviště u vchodu do adršpašských skal. V Teplicích je možné parkovat i nedaleko hlavního vlakového nádraží, odkud jezdí vlaky do nedalekého Adršpachu.

Hosté si musejí připlatit

Obec Adršpach se také letos od 1. dubna vrátila k původnímu režimu na parkovištích u vstupu do skal, protože parkování zdarma nesplnilo očekávání plynulejšího provozu na přilehlých komunikacích a zrychlení odbavení aut. Parkování na den tam nyní stojí stokorunu.

Atraktivní Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině a místo se dlouhodobě potýká s náporem turistů. Většina návštěvníků přijíždí auty, a v okolí skal jsou tak často zácpy.

 



zdravymozek ( 4. května 2019 15:26 )

Kdypak kompetentní začnou regulovat návštěvnost??!!,,až budou skály
totálně zničené??!! 

barracuda.sro ( 4. května 2019 15:15 )

Loni jsme Adršpašské skály navštívili, musím říct bylo to jako
v pohádce. Jediný, ale obrovský problém, byl nával hlučných Poláků.
Bylo to něco síleného. Hulákali jako smyslů zbavení.Vím ,že je to
obrovská finanční injekce pro město , ale za takovou cenu ?Mělo by se to
nějak korigovat ,aby nedocházelo k takovým situacím ,jako dnes.

offline ( 4. května 2019 13:37 )

Parkoviště zrušit, vjezd úplně zakázat všem mimo rezidentů. Ať si tam
každý dojde od vlaku či autobusu a bude tam hned polovina lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání