Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Batole (2) spolklo baterii: Po týdnu mu rozleptala jícen

Zkorodovanou baterii v jícnu dítěte odhalil až rentgen (ilustrační foto).
Zkorodovanou baterii v jícnu dítěte odhalil až rentgen (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: yks - 
2. května 2019
19:53

Malou holčičku (2) z ruského města Ťumeň zachraňovali lékaři poté, co měla asi týden v jícnu nalepenou baterii. Předmět mezitím částečně zkorodoval a způsobil jí chemické popáleniny.

Nebezpečné poranění způsobila baterie dvouleté ruské holčičce v Ťumeni na Sibiři poté, co v nestřežené chvíli spolkla baterii. Podle místních zdravotníků byla přijata do nemocnice se známkami porušeného trávicího traktu. Lékaři se nejprve domnívali, že nejde o nic extrémně závažného. Jenže holčička dál zvracela a odmítala jíst.

Teprve vyšetření rentgenem odhalilo, v čem je problém. Snímky ukázaly cizorodý předmět zachycený v dolní části dívenčina jícnu. „V celkové anestézii endoskopickým zásahem skrze dutinu ústní lékaři vyňali kulatou plochou baterii,“ oznámili překvapení zdravotníci.

Podle lékařů měla baterie v průměru přes dva centimetry, zatímco průměr jícnu dítěte byl sotva poloviční. Právě proto se objekt v trávicích cestách dítěte zasekl. Baterie navíc částečně zoxidovala, rozpadala se a uvolněný elektrolyt holčičce poleptal jícen.

Lékaři proto museli použít speciální sondu, která brání tomu, aby se poleptané stěny jícnu spojily. Po 10 dnech mohli s radostí konstatovat, že zákrok splnil svůj účel a rány na jícnu se zahojily. Nebezpečí ale bylo velké. Jsou známy případy, kdy dítě spolknutí podobné baterie nepřežilo. V roce 2013 zabila baterie v Austrálii 4letou Summer Steerovou, o dva roky později podlehla stejnému vnitřnímu poranění teprve roční Isabelle Reesová.

krtek. ( 2. května 2019 20:02 )

minimalně rok starý blábol , již zde byl publikován

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání