Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hasič ze Šumperska jel k zásahu moc rychle: Z tragické nehody viní řidiče, který přišel o nohu

Autor: dce - 
30. dubna 2019
10:16

Z dvou velmi závažných trestných činů viní státní zástupce řidiče hasičské cisterny, který se spolu se svými třemi kolegy stal obětí vážné dopravní nehody. Způsobit ji měl právě on svou rychlou jízdou. Jeden z jeho kolegů – nadřízený Jiří Rýznar (†57) na místě zahynul. Řidič sám při nehodě přišel o nohu. Teď mu hrozí až šest let ve vězení.

Řidič hasičské cisterny nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozu a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu silnice a povětrnostním podmínkám, které lze předvídat“. Aspoň tak to stojí v obžalobě, kterou přinesl server iDnes.cz.

Státní zástupce Jaroslav Horák ho viní z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což může skončit až na šest let za mřížemi. Nehodu přitom nepřestál ve zdraví – přišel o nohu, stále se léčí a do milované práce se už nikdy nebude moci vrátit.

„Při projíždění levotočivé zatáčky při středu silnice rychlostí zhruba 82 kilometrů za hodinu došlo k počátečnímu nestabilnímu chování vozu Tatra. Při nájezdu do následující pravotočivé zatáčky na mokré vozovce dostal řidič s vozem smyk, v důsledku kterého vyjel do protisměrné části, kde se v rychlosti asi 78 kilometrů za hodinu střetl bokem s bokem protijedoucího osobního vozu,“ stojí v obžalobě.

Cisterna poté vjela mimo silnici, kde se v příkrém svahu převrátila na bok. Zastavila se až v korytě potoka, odrazila se od země a ještě narazila do vzrostlého stromu. Zůstala stát na střeše několik metrů pod silnicí.

Velitel posádky Jiří Rýznar otřesnou nehodu nepřežil. Vážná zranění utrpěl kromě obžalovaného i další hasič. Čtvrtý muž stejně jako řidič protijedoucího osobáku skončili s lehkými poraněními.

Celá událost hasiče těžce zasáhla – na podporu pozůstalým i zraněnému řidiči uspořádali sbírku. Na každého z nich se vybralo kolem 1 200 000 korun. Sami hasiči nehodu rovněž vyšetřovali, ale nyní čekají na rozhodnutí soudu, který by měl začít v druhé polovině května.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání