Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sbohem, kamaráde a kolego. S velitelem hasičů Jiřím (†57) se rozloučili nejbližší

Autor: ital, rys - 
1. září 2018
18:31

Velitele hasičů Jiřího Rýznara (†57), jenž zahynul v pátek při autonehodě 24. srpna cestou k zásahu, vyprovodili na poslední cestu kolegové z celého Olomouckého kraje. K tomu zahrála velmi majestátní hudba. Nejprve výstražné sirény, potom kostelní zvony a nakonec sirény hasičských aut.

Centrum Zábřehu zaplnily včera v poledne desítky hasičských vozů a stovky kolegů a kamarádů zesnulého hasiče. Do kostela svatého Bartoloměje, kde se konala smuteční mše, se velká část lidí nevešla.

Nikomu z přítomných nebylo příliš do hovoru. Mezi kolegy, kteří sem tam byli ochotni promluvit, zněly unisono věty: „Byl to super chlap. Byl to vynikající člověk a kamarád.“

Mrtvému hasičskému veliteli, držiteli několika vyznamenání, přijel vzdát hold i generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba. Připomněl, že hasiči zachraňují životy za cenu nasazení vlastních. „Hasičské povolání je nebezpečné, takže i s tím se musí počítat, ovšem vždycky to bolí,“ konstatoval Ryba.

„Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje v Jirkovi ztratil především výborného člověka, kamaráda a skvělého velitele. Tento kolega měl především velké srdce. Dokázal kolem sebe rozdávat radost a smích. Dokázal stmelovat kolektiv jako málokdo jiný. Je to pro nás obrovská ztráta a nikdy na něj nezapomeneme,“ řekl ředitel HZS Olomouckého kraje Karel Kolářík.

V osudný pátek 24. srpna jel velitel Rýznar se svým mužstvem zachraňovat životy k hromadné dopravní nehodě. V hustém dešti na mokré silnici dostala cisterna v zatáčce před Libivou smyk, vjela do protisměru a skutálela se ze srázu. Zastavila se o vzrostlý topol. Velitel Rýznar byl na místě mrtev. Řidič skončil vážně zraněn v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání