Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Turista (†33) se ztratil v Krkonoších: Po dvou měsících našli jeho tělo

Autor: shp - 
8. dubna 2019
17:50

Nastal konec všech nadějí. Pohřešovaný německý turista Carsten Verner (†33), který se 26. ledna ztratil v Krkonoších v oblasti těžce přístupného Stříbrného hřebene na česko-polském pomezí, byl nalezen bez známek života. Muž před svou smrtí stačil ještě odeslat selfie a pak nadobro zmizel. Jeho mrtvola se podle všeho už od konce ledna nacházela pod velkou vrstvou sněhu.

Turista na konci ledna vyrazil pěšky z polské Slezské boudy pod Sněžkou. Namířil si to k Luční boudě a dále pak ke Stříbrnému hřebenu. Před smrtí ještě vyfotil selfie, kterou zaslal svým blízkým. Když se pak přestal ozývat, vyděšení příbuzní zalarmovali záchranáře.

Selfie jako hlavní vodítko

Vodítkem byla pouze turistova patrně poslední fotografie. Bohužel se nedalo určit místo v horách, kde byl pořízen snímek, který stačil poslat z mobilu na facebook,“ řekl šéf krkonošských horských záchranářů Pavel Jirsa webu Novinky.cz. Carstenovi přestala pak v mrazu fungovat baterie mobilu.

Všechny předchozí akce ztroskotaly kvůli skoro třímetrové sněhové pokrývce. Dobu, kdy se Němec ztratil, provázely na hřebenech velmi kruté podmínky -  chumelenice a silná mlha. Obnovit pátrání dovolilo tání,“ přiblížil postup tamní horské služby polský záchranář Grzegorz Tarczewski.

Souřadnice těla poskytla policie

Záchranáře z Polska nakonec navedl na poslední Carstenovu stopu záznam pohybu mobilního telefonu, dokud byl ještě funkční. Souřadnice záchranářům ochotně poskytla německá policie. „Přibližně od 22. února jsme znali místo, kde by se turistovo tělo mohlo nacházet,“ dodal Tarczewski.

Turistovi se stalo osudným i to, že vyrazil na túru do zasněžených hor bez lyží i sněžnic. „Šel čistě jenom v pohorkách,“ popsal záchranář. Verner je zatím jedinou letošní obětí Krkonoš. Horská záchranná služba musela nesčetněkrát vyrážet k dalším turistům v nesnázích. Carstena bohužel zachránit nedokázala.

mak ( 8. dubna 2019 18:55 )

Debilum nelze pomoci - lyze a sněžnice opravdu nejsou obleceni!! 🙄 Ohl.obleceni viz jeho poslední selfie - v tomto vodě byl vybavenej dostatečně!!! Anibobrazky některým nestačí.... 🙄

vemenozmojistary ( 8. dubna 2019 18:51 )

Debil. Přirozený úbytek.

offline ( 8. dubna 2019 18:22 )

Mise splněna - selfie odesláno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání