Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéfa mafiánské rodiny pohřbili na „českém“ hřbitově v New Yorku: Hroby zde stojí miliony korun!

Autor: Štěpán Šimůnek - 
25. března 2019
18:38

Frank Cali (†53), šéf mocné mafiánské rodiny Gambinů, byl pochován na hřbitově v newyorském obvodě Staten Island. Toto místo má vazby i na Česko, založila jej totiž církev Moravských bratří!

Cali, přezdívaný Franky Boy, je prvním zavražděným mafiánským bossem od roku 1985, kdy na Manhattanu rozstříleli jeho předchůdce Paula Castellana (†70). Oba žili – stejně jako filmový kmotr Don Vito Corleone – v Todt Hill na Staten Islandu a oba jsou zde i pochováni.

Prestižní místa

Spočívají na hřbitově, který v roce 1740 založili Moravští bratři. Tato církev, spadající pod mezinárodní jednotu bratrskou, u nás vznikla v roce 1457 a její členové na počátku 18. století utekli před náboženským pronásledováním nejdříve do Saska a poté se rozptýlili prakticky do celého světa.

V USA se ocitli v roce 1735 a usadili se v Pensylvánii, kde vybudovali řadu center, škol a rovněž hřbitovů. Ten, na němž byl tento týden pohřben Cali, je nejznámějším a velmi prestižním. A to hlavně mezi mafiány, kteří neváhají za místo v jednom z tamních opulentních mauzoleí zaplatit až 1,4 milionu Kč. Kromě »Frankyho Boye« je zde pohřben i Paul Castellano, jeho šofér a pravá ruka Thomas Bilotti a pozdější druhý muž Gambinů Frank DeCicco.

Policie, výhrůžky a kufr plný peněz

Caliho pohřeb se konal ve smuteční síni nedaleko hřbitova a byl detailně monitorován muži zákona. „Měli jsme tam čtyři auta s policisty v civilu. Zjišťovali, kdo z rodiny Gambinů se ukázal, jak se změnila hierarchie, kdo se stal důležitým hráčem či možným Caliho nástupcem,“ sdělil nejmenovaný policista.

Osm mužů přeneslo rakev do mauzolea na hřbitově Moravských bratří, kde už čekal zástup novinářů. Na jednoho »dotěrnějšího« zařval muž ze skupinky nesoucí rakev: „Táhni ku*va odsud, nebo ti ustřelím tu tvou zas*anou palici.“ Celý Caliho pohřeb, včetně místa v mauzoleu, vyšel v přepočtu na rovný milion korun. Peníze podle svědků přinesli mafiáni v hotovosti v kufru!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání