Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na letišti zatkli zdrogovaného orangutana, vezl ho podezřelý turista

Autor: ČTK - 
23. března 2019
13:18

Ruský turista byl na letišti Denpasar na indonéském ostrově Bali zatčen poté, co se pokoušel opustit zemi s orangutanem. Lidoop byl nadrogovaný a uložený v turistově zavazadle, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní policii.

Sedmadvacetiletý Andrej Žestkov byl zatčen při bezpečnostní kontrole před nástupem do letadla, které mělo odletět do Ruska v pátek večer. Policisté našli v jeho zavazadle dvouletého samce orangutana, ponořeného do hlubokého spánku v ratanovém koši, jakož i dva živé gekony a pět ještěrek.

Orangutan byl zfetovaný prášky na alergii

Myslíme, že orangutan dostal prášky proti alergii, které jej uspaly. Našli jsme ty pilulky uvnitř zavazadla,“ řekl AFP Ketut Catur Marbawa z agentury na ochranu přírody. Rus se podle něj zdál být na vše připraven, „jako kdyby přepravoval malé dítě“, protože měl s sebou také kojenecké mléko a pokrývky.

Turistovi teď hrozí pět let vězení a pokuta za pašování chráněného druhu sahající v přepočtu ke 160.000 korunám. Policistům vysvětloval, že si orangutana chtěl ponechat jako domácího mazlíčka a že mu jej daroval krajan, který jej koupil na pouličním trhu na Jávě.

Hrozí jim vyhubení

Orangutanům hrozí vyhubení hlavně vinou pytláků, pašeráků i nepřátelství vesničanů, kteří je často považují za škodnou. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) jich ve světě zbývá jen asi 100.000 kusů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání