Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ohnivém pekle uhořely desítky zvířat. Lidé se skládají zoo na pomoc

Autor: peb - 
16. prosince 2018
16:08

Požár v sobotu zpustošil zoologickou zahradu v anglickém Chesteru uhynulo několik zvířat. Před plameny se nepovedlo zachránit žáby, ryby a malé druhy ptáků. Oheň zničil také pavilon krokodýlů a opic. Všechny orangutany, gibbony a krokodýly se ale podařilo včas dostat pryč. Oheň způsobil obří škody a katastrofa vzedmula vlnu solidarity - lidé během jediného dne poslali zahradě 50 tisíc liber, tedy asi půldruhého milionu korun. Zahrada otevřela brány návštěvníkům už dnes.

Včerejšek byl jedním z nejhorších dní v dlouhé historii Chesterské zoologické zahrady, napsali zástupci zahrady v oficiálním prohlášení. Zároveň smekla před svými zaměstnanci i hasiči. Díky jejich pohotovým reakcím se povedlo zachránit mimořádně vzácná zvířata před uhořením. Ošetřovatelé vyvedli i orangutany sumaterské, kteří jsou vysoce ohroženým druhem a jejich smrt by byla výraznou ztrátou. 

Včas se do bezpečí dostali všichni návštěvníci zoo, jeden z nich musel být později ošetřen, protože se nadýchal kouře. Očití svědci vypověděli, že lidé opouštěli zařízení ve spěchu, zatímco se požár rychle šířil. Veřejnost zoologické zahradě ihned přispěchala na pomoc, od třech tisíc dárců se v řádu hodin povedlo vybrat v přepočtu přes jeden a půl milionu korun. 

Podpora od lidí je neuvěřitelná. Budeme si navzájem dodávat sílu, obnovíme zničené části zoo a budeme pokračovat v našem poslání, kterým je zabránění vymírání zvířat, píše se na facebookových stránkách  zoo. Evakuovaná zvířata byla prozatím přemístěna do jiných zařízení. Původ požáru zatím není znám a je předmětem šetření.

Zobrazit celou diskusi