Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psího vozíčkáře Charlieho zachránili v českém Tibetu. Je náročný na péči, marně hledá nový domov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. prosince 2018
12:07

Útulek Tibet založila před 11 lety Alžběta Humlíčková (37) se svým partnerem. V domku v obci Marefy u Bučovic se starají zejména o nemocné a handicapované psi a kočky. Domov u nich ale našla i zvířata vykoupená z jatek.

Původně plánovali útulek pro 5 pejsků a 10 koček, postupem let ale vyhověli poptávce a svůj azyl rozšířili. V současné době se v Tibetu starají o 120 koček a 13 starých handicapovaných pejsků, z nichž řada je ochrnutých a inkontinentních, a také o hospodářská zvířata, prasata, ovce a slepice, která jim buď lidé darovali, nebo je vykoupili z jatek a velkochovů. „Momentálně tu máme také dvě vodní želvy, míváme i morčata, králíky a potkany,“ řekl dobrovolník Marek Blaško.

V létě jsou v dluzích

Útulek je závislý na darech od lidí a sponzorů, mají veřejnou sbírku a dělají také bazárky. „Právě bazárky nás finančně drží nad vodou. Lidé nám dávají starší nevyužité věci, které doma mají, a my je za drobný peníz prodáváme dál,“ popsal Marek Blaško. Dodal, že sehnat peníze je boj, zejména v létě mají financí nedostatek. „To býváme v dluzích, když přijdou peníze, poplatíme faktury, většinou už po splatnosti. Přes zimu, díky Vánocům, bývají lidé štědřejší a přispívají více,“ řekl.

Jak a čím můžete Tibetu pomoci?

  • Finanční příspěvky
  • Staré deky, ložní prádlo, polštáře, prostěradla
  • Granule pro kočky střední třídy
  • Veterinární diety pro psy, a to na močové cesty a na zažívání

Hmotné dary lze dovézt nebo poslat na adresu: Útulek Tibet z.s., Marefy 44, 685 01 Bučovice.

Finanční příspěvky lze vložit na účet útulku 216613025/0300 nebo na transparentní účet veřejné sbírky 4113874028/5500.

Více informací na www.utulektibet.cz, e-mail utulek.tibet@seznam.cz, telefon 608 818 627 nebo 731 933 836  (nejlépe SMS, ozvou se zpět).

Obyvatelé Tibetu: Psí vozíčkář i sirotek po páníčkovi

Kříženec Rob má jediný problém, nechce se nechat chytit za obojek a připnout na vodítko. Kříženec Rob má jediný problém, nechce se nechat chytit za obojek a připnout na vodítko. | Blesk:Jana Ulrichová

Rob je 8 až 10letý kastrovaný pejsek, byl odebraný z domu po zesnulém majiteli, kde byl 2 měsíce sám zavřený, odkázaný na souseda, který ho chodil krmit. Zpočátku je nedůvěřivý, zatím si nechce nechat sahat na obojek a připnout vodítko, to se pak ohání a kouše. Jinak je ale mazlivý, vychází s dětmi i kočkami, je aktivní, miluje procházky, takže by se hodil k někomu, kdo by s ním rád trávil čas pohybem.

Vivien je třínohá asi 4letá fenka, která o nožičku přišla při úrazu. Občas trpí bolestmi, příčinu ale zdravotní testy neodhalily. Nijak ji to ale neomezuje, pouze by neměla chodit do schodů, protože tím trpí její klouby. Je mazlivá, miluje procházky, preferuje muže.

Vozíčkář kříženec jezevčíka Charlie byl údajně sražen autem. Je na zadní nohy ochrnutý, neovládá svěrače, takže musí nosit plenky. Vozíčkář kříženec jezevčíka Charlie byl údajně sražen autem. Je na zadní nohy ochrnutý, neovládá svěrače, takže musí nosit plenky. | Blesk:Jana Ulrichová

Charlie: tohoto vozíčkáře má útulek v péči od roku 2016, jeho majitelé se ho vzdali. Údajně jej srazilo auto. Na zadní nohy je ochrnutý, má poškozenou míchu, neovládá svěrače. V útulku se psychicky zlepšil, díky dárcům má vozíček, na který si rychle zvykl. Je nekonfliktní, pozornost si ale vynucuje štěkáním. Noví majitelé musí počítat s tím, že péče o něj je náročnější časově i finančně.

Miško je zhruba 10letý pes s poměrně komplikovanou povahou. Shromažďuje na jednom místě hračky, které pak brání a kouše. Z nových podnětů je nesvůj, neznal pohlazení, když mu ale v útulku dali čas a věnovali se mu, stal se z něj mazel. I přesto se ale někdy ožene po jiných psech nebo chňapne i po ruce. Je zvyklý žít v bytě, chodí na procházky, nejvíce by se hodil ke starším trpělivým lidem.

 

jasnovidec01 ( 16. prosince 2018 16:51 )

Ty pejsci trpí a co z toho mají??nikdo je nechce a majitel jakého si útulku udělal živnost z nemocných pejsků je si vědom že je tím týrá?.hnus nikoli soucit.

bibijana ( 14. prosince 2018 19:52 )

Přesně tak! Redakce. prosím, - starají se o handicapované psi - hrubka, pes je podle vzoru pán. Starají se o psy - o pány.

Rave ( 14. prosince 2018 18:41 )

Pozdravuj Sedika😁....tahle uzasna pani dela neskutecne zasluznou praci....

levandulova ( 14. prosince 2018 17:57 )

Dekuju za clanek, jen prosim, opravte si tam tu prisernou hrubku.

20tina12 ( 14. prosince 2018 15:15 )

Můj názor se vám nebude líbit.Doprejte jim milosrdnou injekci,jen se trápí.

Zobrazit celou diskusi