Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tohle je psí domov důchodců. V Lukavici už pomohli 8 tisícům zvířat

Video se připravuje ...
Autor: Kateřina Lang, Jana Ulrichová - 
18. prosince 2018
06:00

Psí domov Lukavice je soukromé zařízení určené vyhozeným, toulavým a týraným psům. Už čtvrt století jej provozuje Jana Lemfeldová (47), které ve volném čase pomáhá pár dobrovolníků.

„Bereme každého psa, a to nejen z okolních měst a obcí, s nimiž máme smlouvu, ale i od soukromých osob, na jejichž psy nám nikdo nepřispívá,“ řekla Jana Lemfeldová s tím, že těchto psů je většina. Kvůli zvýšenému počtu hůře umístitelných psích seniorů vzniklo navíc při Psím domovu také občanské sdružení Pes senior.

Téměř všechny výdaje útulku jsou hrazeny lidmi, kterým není osud tamních pejsků lhostejný. „Proto také nejsme zatím schopni renovovat naše prostory tak, jak bychom si sami přáli. O pejsky se ale staráme dobře a s láskou. Některé tu necháváme užít si psího důchodu a v klidu tu dožít,“ uvedla Jana Lemfeldová. Dodala, že za dobu své existence umístil Psí domov v Lukavici 8000 psů, v současné době jich mají zhruba 60.

Zájemci, kteří by útulku chtěli pomoci, to mohou udělat hned několika způsoby. Mohou si pejska osvojit nebo některého z nich adoptovat na dálku. V takovém případě mu mohou přispívat na krmení a veterinární péči do doby, než najde nový domov. Každou sobotu mohou také přijít a pejsky vyvenčit.

Co potřebují

  • Peníze na opravy, krmení a veterinární péči
  • Granule střední řady
  • Konzervy
  • piškoty
  • Stavební materiál – dřevo, karisítě, ploty, ztracené bednění
  • Smontovatelné boudy

Jak můžete pomoci?

Dárci mohou požadované věci poslat nebo přivézt na adresu: Psí domov, Lukavice 222, 516 03 Lukavice (okres Rychnov nad Kněžnou)

Finanční dary lze poslat na účet Pes Senior: 35-6388150247/0100 nebo Psí Domov: 1240671369/0800

Více informací na www.utuleklukavice.cz, tel. 608 524 973, e-mail utuleklukavice@seznam.cz

Komu pomáháte

Denis – se do útulku dostal poté, co mu jeho pán zemřel. Je mu 13 let, je to ale velmi aktivní důchodce, nemá žádné zdravotní problémy. Potřeboval by ale bydlet v teple, nejlépe v domě se zahrádkou.

Denis je aktivní důchodce, do útulku se dostal po zemřelém páníčkovi Denis je aktivní důchodce, do útulku se dostal po zemřelém páníčkovi | Blesk:Jana Ulrichová

Eby – je 9letá zdravá fenka, do útulku se dostala od paní, které odešla do zdravotnického zařízení a už se o ni dál nemohla starat. Žily jen spolu, takže spoustu věcí nezná a bude se je muset naučit. Potřebuje klidný a pomalý přístup, je vhodná do bytu, vyhovoval by jí ale i domeček se zahrádkou, kde by měla přístup dovnitř a mohla být v teple.

Eby zůstala po paní, která odešla do zdravotnického zařízení a už se o ni nemohla starat Eby zůstala po paní, která odešla do zdravotnického zařízení a už se o ni nemohla starat | Blesk:Jana Ulrichová

Sára – je 7 až 8letá bulteriérka, její majitelka se jí vzdala a chtěla ji nechat utratit. Sára byla ve špatném zdravotním stavu, měla nemocnou kůži a holá místa na těla, bylo nutné ji koupat ve speciálním šamponu. Je hodná, aktivní, bude potřebovat pána, který by se jí věnoval a který zvládl i péči o její kůži. Je čipovaná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi