Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Utýraného chlapečka z Loun (†3) úřady jistily z dálky: „Všechno vypadalo normálně!" tvrdí

Městskému úřadu v Lounech týrání malého chlapce nikdo neohlásil
Městskému úřadu v Lounech týrání malého chlapce nikdo neohlásil  (Autor: Profimedia.cz, Facebook)
Autor: chal, chal, dce, dce, miv, miv, yks, yks - 
22. února 2019
05:02

Případ tragické smrti chlapce (†3) z Loun vyvolal řadu otázek. Proč se kvůli týrání dítěte neozval nikdo z lidí, kteří v posledních dnech tvrdí, že měli svá podezření? A proč v domácnosti nezasáhla lounská sociálka? Situace úřadů nebyla tak jednoduchá, jak se může na první pohled zdát – chlapec změnil trvalé bydliště a navíc lounskému úřadu nikdo žádná podezření nehlásil!

Utýraný chlapec bydlel s matkou a jejím přítelem v Lounech, trvalý pobyt měl ale podle vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Louny Ivy Vildové hlášený v jiném městě. Lounský úřad navíc nedostal podnět k prošetření případu, takže o něm ani nevěděl.

Lounská sociálka byla na prohlídce u dotyčné rodiny jedinkrát, a to na žádost úřadu města, ve kterém měl chlapec nahlášené trvalé bydliště. Kontrola proběhla na konci loňského roku a v té době byla prý situace ohledně dítěte v pořádku.

„S rodinou jsme byli v kontaktu na dožádání kmenového úřadu na počátku listopadu roku 2018. V této době nebyly místním šetřením shledány žádné indicie, které by nasvědčovaly nepřiměřenému zacházení s nezletilým dítětem,“ potvrdila vedoucí lounského Oddělení sociálně právní ochrany dětí Jana Ondráková. Orgán sociálně právní ochrany dětí MÚ Louny podle ní později neobdržel žádné oznámení, nebyl tak důvod situaci znovu prověřovat.

Špatnou situaci v rodině přitom měl možnost nahlásit kdokoliv. A o problému podle všeho vědělo mnoho lidí. Sousedé, známí, ale i babička zesnulého chlapce. Nikdo z nich se na lounský úřad neobrátil. Orgán sociálně právní ochrany dětí má povinnost prošetřit oznámení a přijmout potřebná opatření sociálně právní ochrany. Žádná instituce ani fyzická osoba neučinila v tomto případě žádné oznámení našemu úřadu. Každé podezření je potřeba neprodleně oznámit,“ vysvětlila Ondráková.

Mnoho lidí si nyní vyčítá, že nijak nezakročili. S rodinou v bytě bydlel ještě jeden muž, a o problému tak musel vědět, což nepřímo potvrdil i na sociální síti. „Měl jsem otevřít hubu!“ napsal po chlapcově úmrtí. O špatném stavu dítěte věděla i jeho babička.

 „Nechtěli ho nikomu ukázat. Měl všude modřiny, strupy, jak mu tekla krev… Mlátili ho jak psa. Mlátili ho i přes hlavu,“ cituje ženu server TN.cz. Dcera podle ní selhala jako matka, když nechala přítele mlátit syna, jen aby o něj nepřišla.

Její slova Blesku potvrdila i sama matka zesnulého chlapce. „Kluk ho nechtěl poslouchat, tak ho za to mlátil, netušila jsem, že to dojde takhle daleko,“ sdělila. Mladá žena se bála, že kdyby týrání synka nahlásila, mohla by o něj přijít. „Bála jsem se, že by mi malýho vzala sociálka,“ vysvětlila Blesku. Úřady o přítelově násilném chování nespravila, a o syna tak přišla navždy…

Policie agresora v neděli obvinila z těžkého ublížení na zdraví a týrání. Nyní se čeká na výsledky vyžádaných znaleckých posudků, které mají stanovit, případnou míru viny zadrženého muže nebo dalších lidí na chlapcově tragickém osudu.

hejpockej ( 24. února 2019 10:20 )

urad na vsechno kasle, a vi, ze jim to stejne vzdycky projde… vzdycky se pak napise, ze nepochybili…. Tak kdo tedy pochybil? Asi si za to chlapecek muze sam....protoze nikdo jiny, urad ani matka, nepochybili. Tak to bylo a bude.

hejpockej ( 24. února 2019 10:15 )

Zamestnanci na urade se nechteji zabyvat problemama… Proto vse ignorujou, zametaji pod koberecek.. Vidi a slysi jen co se jim hodi, jen aby nemuseli nic resit a mit klidnou pohodovou praci.. Jen si stezujou jak jim malo plati… Holt to berou tak, ze za malo penez malo muziky

Sisi1 ( 23. února 2019 23:45 )

Jak jsem výše psala, mám osobní zkušenost, násilníka kryly dva OSPODY, policie, státní zástupci. Tak a teď prosím poraďte. Našla jsem jenom jednu možnost, napsat petici. Ovšem zatím ji nikdo kromě mě nepodepsal, tak asi ani tohle nebude mít šanci. Petice je založena na petice24 Zachraňte děti z Prahy 10

Sisi1 ( 23. února 2019 23:39 )

Jde o konkrétní dvě děti, Praha 10 je jejich opatrovník, je opakovaně kontaktován OSPOS a nic nedělá.

Ruth ( 23. února 2019 19:45 )

Vystihla jste to úplně přesně. Strašná realita.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání