Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Učitel obviněný ze zpronevěry si ve Strakonicích založil vlastní školu: 60 tisíc za výuku v chatě

Učitel obviněný ze zpronevěry si ve Strakonicích založil vlastní školu: 60 tisíc za výuku v chatě (ilustrační foto)
Učitel obviněný ze zpronevěry si ve Strakonicích založil vlastní školu: 60 tisíc za výuku v chatě (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ital - 
7. února 2019
13:25

Policisté vyšetřují případ zpronevěry peněz, které se dopustil Štěpán K., bývalý předseda Základní školy Volyňka ve městě Volyně poblíž Strakonic. Školu měl připravit o částku 45 tisíc Kč. Nyní podniká jako fyzická osoba a soukromě vyučuje ve skautské klubovně ve Strakonicích. Od rodičů si účtuje nekřesťanské peníze, které vůbec neodpovídají podmínkám, jež objekt nabízí.

Bývalý předseda soukromé Základní školy Volyňka, která se zaměřuje na výuku v angličtině, je trestně stíhaný za zpronevěru. „Muž neoprávněně odčerpal z bankovního účtu instituce finance v hodnotě 45 tisíc Kč,“ sdělila deníku Právo strakonická policejní mluvčí Jaromíra Nováková. Na únik peněz upozornila nová předsedkyně školského zařízení Jana Křišťanová.

Trestně stíhanému Štěpánovi hrozí až dva roky pobytu za mřížemi. Přesto se nadále věnuje pedagogické činnosti jako soukromý podnikatel. Založil si vlastní společnost Edubbaa, s. r. o., pod níž vyučuje děti ve Strakonicích ve skautské klubovně za stadionem. Využívá k tomu zákon o domácím vzdělávání. Od rodičů si přitom účtuje 60 000 Kč za rok, tedy 5 tisíc, za každý měsíc včetně těch prázdninových. Podmínky klubovny však vůbec nejsou takto vysoké částce úměrné.

Jedna z maminek Jitka N. sdělila Právu: „Chtěla jsem do této školy dát svou dceru. Když jsem však chtěla něco o škole zjistit, nestačila jsem se divit. Prostředí naprosto neodpovídá výši školného.“ Rovněž si myslí, že učitel pouze zneužívá nedůslednosti zákona. Podle deníku Právo, který ve středu klubovnu navštívil, byla v místnosti obrovská zima. V učebně sedělo asi 10 dětí a učitel sám musel mít na sobě svetr. Na otázky deníku však odmítl vypovídat.

Ministerstvo školství je však bezmocné. „Případ firmy Edubbaa, s. r. o. leží zcela mimo pravomoc MŠMT. Nejedná se totiž o právnickou osobu, která vykonává činnost školy. Firma není zapsána v rejstříku škol, tudíž se na ni nevztahuje školský zákon,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání