Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chtěla se rozvést, tak ji v opilosti pobodal: Ukrajince poslal soud ve Zlíně na devět let do vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
29. ledna 2019
12:23

Za útok nožem na manželku stráví pětapadesátiletý Zoltan L. devět let ve vězení. V úterý o tom rozhodl zlínský krajský soud. K události došlo 23. května 2018 v pronajatém bytě v Hulíně na Kroměřížsku. Muž na manželku zaútočil po předchozí hádce. Žena podle obžaloby utrpěla několik bodnořezných a řezných ran, neohrozily ji však na životě. Oba manželé byli pod vlivem alkoholu, společně popíjeli víno. Muži hrozilo za pokus o vraždu a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání až dvacetileté vězení, vinu doznal.

Státní zástupce Leo Foltýn žádal pro obžalovaného dvanáctileté vězení. Zoltan L. se podle něj dostal s manželkou do rozepře poté, co s ním žena probírala rozvod, o který usilovala. Muž si vzal z kuchyně keramický nůž a šel do dětského pokoje, kde ženu napadl. Podle spisu ji nožem opakovaně zasáhl do horní části těla. „Musel si být vědom, že jí může způsobit závažná poranění," uvedl Foltýn. Jen shodou šťastných okolností a díky aktivní obraně nebyla podle žalobce žena usmrcena.

Nezaměstnaný Zoltan L., který má ukrajinskou státní příslušnost, u soudu řekl, že ženu zranil asi čtyřikrát. „Ruplo mi v hlavě. Šel jsem do pokojíčku a tahal jsem ji zpátky. Jenom jsem ji chtěl vylekat. Párkrát jsem ji řízl nožem. V tu dobu jsem byl opilý. Vypil jsem tak litr a půl vína. Já jsem ji nechtěl zabít, ani náhodou. Lituji toho," uvedl Zoltan L. Manželka měla podle něj v době útoku milence, kvůli kterému ho chtěla opustit.

Žena obžalovaného uvedla, že se s manželem chtěla rozvést, protože dlouhodobě odmítal pracovat. Krátce před napadením jí prý v pokoji sprostě nadával. Poté co žena odmítla vstát z postele, se podle ní manžel vrátil do kuchyně a přišel zpět s nožem v ruce. „Říkal, že ,když nebudeš moje, nebudeš ničí!' A že mi uřízne hlavu. Myslím si, že si nedovede představit život beze mě," řekla napadená žena. Rány si prý po útoku nechala ošetřit ambulantně, chodila s nimi i do práce. Připustila, že ji muž už v minulosti několikrát napadl pěstmi, což dnes potvrdil i syn manželů.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že žena při útoku utrpěla pouze lehká poranění. Podle psychologa Michala Perničky netrpí Zoltan L. žádnou poruchou osobnosti, má však sklony k egocentrismu a pasivitě. „Rozkol ve vztahu nebyl schopný adekvátně řešit," uvedl Pernička.

Podle spisu se Zoltan L. navíc v létě 2018 několikrát do společného bytu vrátil, přestože mu soud vstup do něj i do jeho blízkosti po zahájení trestního stíhání zakázal. Do bytu ho však vždy pustila manželka. Obhájce obžalovaného Miroslav Michajlovič navrhoval uznat svého klienta vinného pouze z těžkého ublížení na zdraví a žádal pro něj podmíněný trest.

antismejd ( 29. ledna 2019 12:37 )

jestli to nebyla taky Ukrajinka,tak ji to patrí.... kdo žije s nečlověkem z nezemě,která se nazývá Ukrajina,tak se stane nečlověkem automaticky taky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání