Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nebezpečný šlehačkovač zranil dva Čechy: Výrobek z Číny zabil i fitness blogerku

Autor: dce, ČTK - 
29. ledna 2019
11:16

Královéhradecká policie vyšetřuje úraz ženy v Hradci Králové. Vážné zranění utrpěla při explozi tlakové lahve na šlehačku. Mělo by jít o šlehačkovač s plastovou hlavicí z Číny. Výrobek má na svědomí i dalšího zraněného Čecha, ale i fitness blogerku z Francie, která způsobeným zraněním podlehla.

„Dvaapadesátileté ženě vybuchla 23. prosince lahev v ruce a způsobilo jí to těžké zranění. V současnosti je stále v nemocnici. Prověřujeme, jestli k tomu došlo manipulací nebo únavou materiálu," řekla policejní mluvčí Iva Kormošová. Podle ní kriminalisté čekají na závěry znaleckého posudku.

„Až zjistíme, co bylo příčinou exploze, rozhodneme, jak dál postupovat. Máme zahájené úkony trestního řízení ve věci neznámého pachatele pro trestný čin těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Výrobce již dříve informoval spotřebitele o tom, že tento výrobek stahují, že je to nějakým způsobem nebezpečné," řekla Kormošová.

Šlehačkovač s plastovou hlavicí je v evropské databázi nebezpečných produktů RAPEX již od roku 2012 a varovala před ním i česká spotřebitelská organizace dTest. Kvůli chybě ve výrobě hrozí, že při použití vystřelí část hlavy lahve a způsobí uživateli zranění.

Europoslanec Tomáš Zdechovský v tiskové zprávě z 25. ledna uvedl, že nebezpečných lahví na výrobu šlehačky jsou v EU desetitisíce a že chce kvůli nim interpelovat Evropskou komisi, aby začala s Čínou jednat a aby byli všichni poškození odškodněni. Podle něj je nutné znovu na nebezpečí spotřebitele upozornit, protože produkt stále využívají.

Žena z Hradce Králové ale nebyla jediná! „Dalším případem byl otec čtyř dětí, při oslavě narozenin dcery se utrhlo plastové hrdlo a střepiny mu prorazily přes obličej lebku," dodal Zdechovský.

V roce 2017 výbuch lahve zabil ve Francii blogerku Rebekku Burgerovou, známou ze světa fitness. Byl to podle Zdechovského první zaznamenaný případ úmrtí, do té doby byly evidovány desítky podobných případů, které si vyžádaly různé druhy zranění.

villon ( 30. ledna 2019 07:48 )

Vijebnout si mozek šlehajdou může jedině blogerka z fitka. Dvě rizikový činnosti na pakárnu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání