Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Královské klenoty zmizely za bílého dne! Z krádeže století obvinili mladíka (22)

Autor: ČTK, rc - 
17. ledna 2019
18:40

V červenci loňského roku došlo ve Švédsku ke krádeži královských klenotů! Historické klenoty měli ukradnout dva zloději za bílého dne. Z místa činu prchali na kolech a posléze na člunu. Policisté oba dva zloděje zadrželi a jednoho, dvaadvacetiletého muže, obvinili.

Kvůli krádeži historických královských klenotů z katedrály ve městě Strängnäs loni v červenci byl obžalován 22letý muž. Čin byl pečlivě plánován, řekla ve čtvrtek státní zástupkyně Reena Devgunová soudu ve městě Eskilstuna. Termín zahájení soudního procesu nebyl oznámen. Mladý Švéd je podezřelý, že na konci loňského července spolu s dalším mužem ukradl z dómu západně od Stockholmu tři předměty: dvě pohřební koruny a říšské jablko. Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

Dvaadvacetiletého podezřelého loni v září zadržela policie. Druhý muž byl také zadržen, ale obviněn nebyl. Obviněný muž vinu odmítá, na místě činu se ale našla jeho DNA. Korunovační klenoty, jejichž odhadovaná cena činí 65 milionů švédských korun (téměř 162 milionů Kč), se dosud nepodařilo najít. "Nemůžeme vyloučit, že ty předměty opustily Švédsko," řekl zástupce policejních vyšetřovatelů Filippo Bassini. Se dvěma pohřebními korunami a jablkem uprchla dvojice zlodějů z katedrály nejdřív na kolech a poté na motorovém člunu.

Klenoty vzali za bílého dne, kdy byl kostel otevřen pro veřejnost. Krádež z 31. července upoutala nejen švédská, ale i řadu světových médií, která zveřejnila snímky cenností. Podle expertů jsou královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné. Odborníci již dříve vyjádřili obavy, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že je nelze zpeněžit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání