Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi jsou štědří: Dali na charitu osm miliard korun. Pomohli sirotkům i zanzibarskému taxikáři

Češi jsou štědří: Dali na charitu osm miliard korun. Pomohli sirotkům i zanzibarskému taxikáři
Češi jsou štědří: Dali na charitu osm miliard korun. Pomohli sirotkům i zanzibarskému taxikáři  (Autor: Příbram.cz)
Autor: dce - 
27. prosince 2018
15:17

Loňský rok byl v otázce štědrosti Čechů rekordní. Za rok 2017 totiž na charitu darovali celkem 8,1 miliardy korun, což je částka podobná rozpočtu města Plzně. Rok před tím to přitom bylo o 600 milionů méně. Loni jsme pomáhali rodinám pozůstalých po tragédiích nebo například paterčatům.

Z údajů spolku Fórum dárců vyplývá, že Češi se každým rokem více a více dělí o svůj plat s charitou, která nabízí pomoc pro znevýhodněné. Pravidelně to dělá 13 % lidí, příležitostně už 42 %. 

Toto číslo se oproti loňsku tolik neliší, výrazně jiná je ale částka, kterou Češi v roce 2017 přispěli. Bylo to celých 8,1 miliardy korun, oproti 7,6 miliardy v roce 2016.

„Zatímco lidé nad 45 let podporují víc nemocné, handicapované a seniory, u mladších přispěvatelů do 30 let je adresována pomoc rovnoměrněji do více oblastí. Větší pomoc směřují organizacím, které se zabývají péčí o děti, mladé a rodiny (44 %) a životnímu prostředí, rozvoji regionů a ochraně zvířat (34 %),“ řekla Klára Šplíchalová, ředitelka Fóra dárců.

Ačkoliv je projektů podporujících potřebné stále více, lidi zajímají zejména konkrétní případy, a tak si vybírají jednotlivce, na které přispějí. Loni to byla například rodina Luďka Vodolana, hasiče, který podlehl zákeřné nemoci, či Markétka (9) z Mostecka, která přišla během krátké doby o oba rodiče.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání