Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Mexiku zastřelili 6 policistů. Popravil je zřejmě nejmocnější drogový gang působící v zemi

V Mexiku zastřelili 6 policistů. Strážce zákona zřejmě popravil nejmocnější drogový gang. (Ilustrační foto)
V Mexiku zastřelili 6 policistů. Strážce zákona zřejmě popravil nejmocnější drogový gang. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
4. prosince 2018
06:54

Šest policistů v západomexickém státě Jalisco bylo zastřeleno při přestřelce. K činu se dosud nikdo nepřihlásil, v oblasti ale působí drogové gangy.

Šlo o jeden z nejvážnějších útoků na mexické bezpečnostní složky v uplynulých měsících, a to hned v první všední den vlády nového prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, který se zavázal, že bude bojovat proti zločinu. Incident se stal u městečka La Huerta, jen několik dní poté, co byl ve městě Guadalajara spáchán útok na konzulát USA.

Mluvčí státní prokuratury uvedla, že není jasné, kdo za útokem stojí. V oblasti nicméně působí drogový kartel Jalisco Nová generace (CJNG), což je jeden z nejmocnějších gangů v celém Mexiku. Podle AP motivem útoku mohla být snaha ozbrojenců osvobodit vězně, kterého policisté převáželi. Ozbrojenci podle úřadů přijeli ve třech vozech a na policisty zaútočili v blízkosti dálnice. Jeden z útočníků byl zraněn a je vazbě.

Ostatním se podařilo uprchnout a zanechat po sobě hořící barikádu, což je podle agentury AP taktika, kterou často při útěku využívají příslušníci drogových kartelů. V sobotu ve městě Guadalajara policisté vyšetřovali údajný útok granátem na americký konzulát, nikdo tehdy nebyl zraněn.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání