Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavé peklo na průvodu čertů: Petarda z Česka utrhla chlapci (16) prsty

Autor: ČTK - 
3. prosince 2018
15:57

K závažnému poranění 16letého chlapce došlo v sobotu v rakouské obci Ramsau během průvodu masek. Šest lidí tam používalo zakázanou pyrotechniku, kterou si pořídili v Česku. Podle informací APA petarda, která je určena pouze profesionálům, jednoho mladíka připravila o prsty na ruce.

Šestice obviněných osob nakoupila podle policejního mluvčího Johanna Baumschlagera zhruba před dvěma týdny v Česku zábavní pyrotechniku. Pořídila si mimo jiné šest dělbuchů třídy F4, které jsou určeny pouze zkušeným profesionálům.

Lidé ze skupiny, která si vyslechla obvinění, odpálili pět dělbuchů v obci Ramsau jihozápadně od Vídně již před konáním sobotního průvodu čertovských masek, známého jako Průvod percht. Jedna z nebezpečných petard se ale zřejmě omylem zamíchala mezi ostatní dělbuchy a dostala se během folklorní akce do rukou šestnáctiletého chlapce. Dělbuch při výbuchu připravil hocha o několik prstů.

Policejní mluvčí Baumschlager varoval v souvislosti s případem z Ramsau před „nákupním turismem“.

Zábavní pyrotechnika je v Evropské unii rozdělena do kategorií F1 až F4. V případě České republiky se mohou legálně k nejnižší kategorii dostat jen osoby starší 15 let, v případě F4 pouze lidé se zvláštní odbornou způsobilostí. Do první kategorie se řadí například prskavky, práskací kuličky či petardy vystřelující konfety.

Rakouská policie před Vánocemi a Silvestrem pravidelně kontroluje, zda lidé z okolních zemí včetně Česka nedováží zakázanou pyrotechniku. 

havran2 ( 3. prosince 2018 16:19 )

To je zajímavé,že před 89 rokem jsme u nás koupili jen tak kapsle a když někdo chtěl bouchací kuličky,tak musel pro ně do východního Německa. Teď se u nás dá koupit i dělobuch,tak se nemůžeme divit že se tím tím poraní,nebo zabije ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání