První advent se kvapem blíží a v Bratislavě na Hlavním náměstí už sídlí tradiční vánoční trhy. Vánoční atmosféru však ve středu odpoledne překazil výbuch a následný obří požár!

V jednom z vánočních stánků vybuchla propan-butanová lahev. Plameny se rychle začaly šířit a historická budova, v níž například sídlila pojišťovna Kooperativa či oblíbená kavárna Roland Restaurant Café, musela být evakuována.

V místě byl jako každoročně stánek, ve kterém bylo 6 žen a jeden muž. Tři ženy připravovaly čerstvé lokše z bramborového těsta a další tři je plnily dle přání, např. kuřecími játry. Muž utrpěl popáleniny na tváři a rukou. Asi v 15:30 se rozezněly sirény hasičských vozů a z dálky byl vidět černý dým. „Při požáru byl zraněn jeden muž, který byl službou RZP převezený na ošetření do jedné z bratislavských nemocnic,“ uvedla policie na Facebooku.

Historickou budovu se nepodařilo uchránit a požár ji vážně poničil. „Bratislavští hasiči momentálně zasahují u požáru na Hlavním náměstí v Bratislavě, který vypukl po půl čtvrté po poledni. Požár vznikl po výbuchu propan-butanové lahve a rozšířil se na vedlejší zděný objekt. Hlavní náměstí a budovy v bezprostřední blízkosti jsou evakuované, hasiči vykonávají hasicí práce a průzkum objektu,“ informovalo Prezídium Hasičského a záchranného sboru na sociální síti.

Po páté hodině odpoledne byl však požár uhašen. „Hasiči momentálně dohašují skrytá ohniska. Majitel objektu předběžně odhadl škodu způsobenou požárem na víc jak 200 tisíc eur (5,2 milionu Kč). Na místo míří expertizní skupina na zjišťování příčin vzniku požárů z PTEÚ MV SR,“ uvedla pro Pluska.sk Zuzana Farkasová. Historická budova přitom minulý rok prošla rekonstrukcí.

Bratislavský magistrát informoval, že majitel stánku neměl s městem podepsanou nájemní smlouvu a ani ho nepožádal o zábor veřejného prostranství. Nebyl tak součástí oficiálních vánočních trhů hlavního města, které by po požáru mohly být pro návštěvníky znovu otevřeny ve čtvrtek. 

 

 

Fotogalerie
42 fotografií