Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dramatická záchrana horala Martina: Stometrový pád přežil díky přilbě

Autor: msj - 
3. října 2018
20:26

Výlet německého důchodce Martina (67) mohl skončit velmi tragicky. Vydal se totiž do slovenských Tater, kde se mu na Malé Studené dolině stala nehoda, která ho mohla stát život.

Martin se rozhodl pro výlet do slovenských Tater a může být rád, že se z nich vrátí domů. Při výstupu totiž uklouzl a padal přibližně sto metrů. Přežil díky přilbě, kterou měl na hlavě.

Kvůli špatnému počasí ho záchranáři i náhodní turisté hledali relativně dlouhou dobu. Martin šel po turisticky frekventované trase z Téryho chaty do Priečneho sedla. Během výstupu se mu udělalo nevolno a v drsném terénu uklouzl a padal po skalní stěně plné suti.

Měl neuvěřitelné štěstí a nebezpečný pád přežil. Přiletěli pro něj horští i letečtí záchranáři. „Pilot s operátorem vysadili lékařku ke zraněnému pomocí palubního navijáku. Poskytla mu neodkladné zdravotní ošetření a léky proti bolesti,“ řekla pro Nový Čas mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Hopjaková.

Spolu s dvěma pracovníky Téryho chaty, kteří jí přišli pomoct, zraněného turistu zabalila do transportního vaku, aby ho mohla posádka z místa evakuovat. Povětrnostní podmínky se na místě ale tak zhoršily, že vrtulník nemohl přiletět,“ dodala.

Za nějakou chvíli se počasí zlepšilo, takže se helikoptéra ke zraněnému Martinovi nakonec dostala. Záchranáři ho evakuovali pomocí lanové techniky. Do popradské nemocnice ho předali ve stabilizovaném stavu. Díky ochranné přilbě a rychlému zásahu záchranářů muž utrpěl „jen“ poranění páteře a tváře.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání