Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Českého řidiče Jiřího odsoudili ve Francii za pašování migrantů. Nevěděl jsem o nich, říká

Řidič kamionu Jiří byl za pašování migrantů odsouzen na 1,5 roku vězení.
Řidič kamionu Jiří byl za pašování migrantů odsouzen na 1,5 roku vězení.  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: shp, FTV Prima - 
2. října 2018
20:43

Tak to tu ještě nebylo. Český řidič kamionu Jiří Šagan byl ve Francii odsouzen na 1,5 roku vězení za pašeráctví. Jde přitom o vůbec první případ, kdy řidič nedostal za údajný převoz migrantů do Anglie jen pokutu, ale byl poslán do vězení. Jiří totiž o uprchlících v návěsu podle svých slov vůbec nevěděl.

Jiří původem z Kladna pracuje pro španělského přepravce. S přítelkyní, její dcerou a vnučkou žijí dočasně poblíž Alicante, kde se šoférova družka snaží vyléčit rakovinu. Na svém partnerovi je absolutně finančně závislá, protože jí nemoc nedovoluje pracovat. Zpráva o odsouzení Jiřího ji proto zdrtila.

První reakce byl šok, vztek, pocit bezpráví,“ řekla televizi Prima přítelkyně Gabriela Kotoučková. Francouzi Čecha odsoudili, protože policie objevila v chladicím boxu jeho kamionu začátkem července Jiřímu 15 Iráčanů. On tvrdil, že o nich vůbec nevěděl. Uprchlíci to při tom u výslechu potvrdili.

Na něj začali hned křičet, že bude odsouzený za to, že týrá lidi v mrazáku, nevěděl o tom samozřejmě. Měl povinnou přestávku, bylo to přes noc,“ dodala Gabriela. Český šofér by se sice mohl proti verdiktu soudu do čtvrtka odvolat, ale deset tisíc euro na právníky nemá ani on, ani jeho známí.

Do teďka platil právníka majitel firmy, u které Jirka pracoval, na odvolání vůbec nevím, kde dáme do kupy peníze,“ dodala smutně Gabriela. Česko do soudu zasahovat nemůže. „Je to stejné, jako kdyby jiný stát zasahoval do soudního řízení tady v ČR, to možné není,“ řekla Michaela Lagronová, mluvčí MZV.

resty ( 3. října 2018 11:06 )

Byl jsem kamioňak tak nemám nic proti kamioňakům ale pokud si pamatuji tak vždy před jízdou je řidič povinen zkontrolovat stav vozidla a zabezpečení a zajištění nákladů a to taky i kdyby si zašel na oběd. Každý náklad mimo svůj stát musí byt zaplombován a pokud je to možné uzamčen zámkem. Hm s jídlem roste chuť.

PPP150W ( 3. října 2018 07:46 )

Ve svých názorech vycházím z konkrétních dostupných informací. Pokud budu o nich pochybovat, nemá smysl se v podstatě vyjadřovat k ničemu, co si kdekoli přečtu, protože pochybovat lze de facto o čemkoli. Případně si lze vytvořit svůj vlastní názor a vydávat jej za dogma, jako to dělá spousta zaujatých lidí. Ty třeba nesnášíš kamoňáky, paušálně. Nebo se mýlím?

PPP150W ( 3. října 2018 00:14 )

Dajka, ondra, četli jste to pozorně? Sami igranti policii potvrdili, že o nich řidič nevěděl. Proč by to říkali, kdyby mu zaplatili? Vy si prostě potřebujete kopnout, že?

Jarabak ( 2. října 2018 22:18 )

Svi*ě žabožroutí, to by se jim mělo nějak oplatit. Zavřít nějakýho frantíka za něco, co neudělal.

gabreta ( 2. října 2018 21:22 )

Co znamená Český občan v EU a jaká má práva, nám už několikrát ukázaly soudy v členských státech. Pouze právo a cenu občana třetí kategorie!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání