Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Adamova (†14) smrt v libereckém bazénu nemá viníka: Souzený plavčík je nevinný

Autor: dce, ČTK - 
7. září 2018
14:58

Ze smrti čtrnáctiletého Adama v libereckém bazénu vinil žalobce místního plavčíka (24). Soud v pátek rozhodl, že je nevinný. Během líčení zaznělo svědectví jednoho z Adamových kamarádů, který popsal, že se mřížku odtokové roury, ve které se chlapec utopil, pokoušeli vytrhnout a později i vykopnout. Znalec ovšem uvedl, že nebylo v silách plavčíka hlídat veškeré dění.

Okresní soud v Liberci v pátek zprostil obžaloby bývalého plavčíka městského bazénu v Liberci, jemuž za usmrcení z nevědomé nedbalosti hrozilo 6 let. Obžalován byl v souvislosti s úmrtím čtrnáctiletého Adama ze září 2016.

Adam i jeho kamarádi se několikrát potopili k mřížce, aby zjistili, co za ní je. Snažili se ji vytrhnout rukama i vykopnout, což se Adamovi nakonec podařilo. Tah v sací rouře ho ale vtáhl dovnitř a chlapec se utopil.

"Chtěli jsme prozkoumat, co v té díře je. Potápěli jsme se k ní a zkoušeli mřížku na ní vyndat rukama, ale to nešlo. Tak jsme se to snažili vykopnout,“ popsal podle iDnesu u soudu jeden z Adamových kamarádů. Tuto výpověď popřeli další chlapci, kteří osudný den byli v bazénu také.

Obžaloba vinila čtyřiadvacetiletého muže z toho, že se nevěnoval dostatečně dění u vodní atrakce, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou. Obžalovaný vinu na smrti chlapce odmítl. Podle soudu počínání, které mu je kladeno za vinu, není trestným činem a plavčíka, kterému hrozilo až šest let ve vězení, zprostil viny.

Vinu totiž před soudem rozporoval i znalec v oboru sportu, sportovních zařízení a bezpečnosti a ochrany zdraví v bazénech a akvaparcích Zbyněk Kovářů. "Nebylo v jeho silách to všechno uhlídat. Člověk zvládne pohled jedním směrem a pak maximálně periferně jeden monitor, ale ne pět,“ uvedl. Plavčík totiž sledoval dění na monitoru, který byl rozdělen na pět částí. Podle znalce navíc nebyl dostatečně proškolen - místo povinných 70 hodin praxe absolvoval pouze třídenní školení.

Monikay ( 7. září 2018 17:27 )

Kéž by nějaké svědomí měli....

Actimel ( 7. září 2018 16:33 )

Naštěští rozsudek vydali spravedlivý! To spíš ti jeho kamarádi budou do konce života žít se svým svědomím, protože věděli co dělá a nechali to tak! Odešli domů z bazénu a vůbec neohlásili, že jim kámoš chybí!!! A tak by šel sedět nevinný mladý kluk! Spratci už neví co by roupama dělali!!!

Paja_6681 ( 7. září 2018 15:58 )

Vidím to stejně, může si za to on sám a jeho kamarádi. Nominant na Darwinovu cenu.

Monikay ( 7. září 2018 15:12 )

Na té smrti se podepsali jeho kamarádi, kteří mu hned nehledali pomoc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání