Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud v Česku poprvé propustil doživotně odsouzeného. František seděl za pokus o vraždu

František Müller je v Česku prvním vězněm, který byl propuštěn na svobodu, i když byl odsouzen na doživotí.
František Müller je v Česku prvním vězněm, který byl propuštěn na svobodu, i když byl odsouzen na doživotí.  (Autor: Reprofoto TV Nova)
Autor: ČTK, shp - 
31. srpna 2018
19:06

Věznice v Horním Slavkově na základě rozhodnutí soudu dnes odpoledne podmínečně propustila doživotně odsouzeného Františka Müllera, který se v roce 1995 podílel na pokusu o loupežnou vraždu klenotníka. O jeho propuštění rozhodl Okresní soud v Sokolově, řekla ČTK mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová. Jde o historicky prvního doživotně odsouzeného vězně, který tak byl propuštěn.

Na případ upozornil server Novinky.cz. Podmínečného propuštění se Müller neúspěšně domáhal u Okresního soudu v Sokolově už v roce 2014, s žádostí se pak obrátil také na Krajský soud v Plzni a loni i na Ústavní soud. Uspěl až letos poté, co si z doživotního trestu odpykal 20 let.

Sám Müller upozornil, že se na svobodě musí chovat příkladně. „Sedm let musím sekat latinu bez nějakého průšvihu. Sedm let ochranný dohled. Sedm let probační dohled. A sedm let musím plnit podmínky společenské záruky, kterou mám z Prahy,“ řekl TV Nova.

Mezi českými odsouzenci na doživotí je Müller výjimkou - vlastní rukou nikoho nezabil. Německý soud mu trest uložil za účast na loupežném přepadení, které skončilo těžkým zraněním klenotníka. Do hlavy jej střelil Müllerův komplic, který byl souzen v Česku a dostal trest 13,5 roku vězení. Klenotník podle dostupných informací přežil, avšak s těžkými následky.

Müller si zprvu odpykával trest ve Straubingu v Bavorsku, tamní ministerstvo spravedlnosti jej však později předalo k výkonu trestu do Česka. Müller s tím nesouhlasil. V souvislosti s uznáním trestu a umístěním do věznice s ostrahou podal v minulosti dvě ústavní stížnosti, avšak neuspěl.

Podal také stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, v níž poukazoval na to, že přeložení do Česka pro něj znamenalo zhoršení podmínek hned v několika směrech. Soud stížnost v roce 2011 odmítl.

VIDEO: Policejní pátrání pátrání po vrahovi v Nové Hospodě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání