Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střelec z Chomutova u soudu: Za vraždu mu hrozí až 20 let!

Autor: ČTK, lm - 
16. dubna 2018
14:50

Až 20 let vězení hrozí Petrovi B., který je obžalovaný z loňské vraždy Roma Radka Š. v Chomutově. Státní zástupce nadále odmítá argumentaci krajní nouzí a navrhuje pro střelce trest při spodní hranici sazby za vraždu. Bendův advokát žádá zproštění obžaloby s tím, že jeho klient odvracel hrozící útok.

Incident se odehrál loni 27. května kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Podle obžaloby se muž rozhodl zastavit dodávku, která podle svědectví jeho matky jezdila kolem a narážela do jiných aut a údajně i do lidí.

Obžalovaný vyběhl ven a vystřelil minimálně třináctkrát na dodávku, která jela rychlostí asi sedm až osm kilometrů za hodinu. Zbraň držel dlouhé roky legálně. Čtyřiatřicetiletého Roma za volantem několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Muž následkem těžkých zranění zemřel. Střelec pak počkal na policii.

Podle svědků, kteří v pondělí vypovídali u soudu, předcházela střelbě hádka s některými členy rodiny. Hádka pokračovala venku. "Potom sedl do auta a jel na moji družku, nabral ji autem, prostě ji srazil," popsal u soudu strýc zastřeleného. Později pak podle něj dodávka narazila do zaparkovaných aut. Následně se ozvala střelba. Podle odběrů byl zastřelený muž opilý a pod vlivem marihuany.

Podle státního zástupce Vladimíra Jana nelze střelbu kvalifikovat jako nutnou obranu či krajní nouzi, protože Petr B. v tu chvíli neodvracel bezprostřední útok. "V této konkrétní situaci podle mého nebezpečí přímo a bezprostředně nehrozilo," uvedl Jan. Obžalovanému, který je podle znalců nevyzrálou osobností v sociálních kontaktech a je citlivý v otázce spravedlnosti, navrhuje trest u dolní poloviny sazby, která je 12 až 20 let vězení. Navrhuje i zákaz činnosti v podobě zákazu držení střelných zbraní.

Advokát Patra B. naopak trvá na tom, že o krajní nouzi šlo. "Od agresivního řidiče hrozilo nebezpečí jakékoliv osobě, která by se mu dostala do cesty," uvedl jeho právní zástupce a žádá o zproštění viny.

Petr B. celou dobu odmítal, že by chtěl vraždit. Rušení nočního klidu na sídlišti je podle něj téměř každodenní, tentokrát se ozýval křik a řev a dodávka jen těsně minula skupinku lidí. "Okamžitě mi naběhly ty hnusy, co se dějí, útoky auty a další útoky. Rozhodl jsem se, že půjdu ven těm lidem pomoci. Zbraň jsem si vzal, protože jsem chtěl chránit lidi, byl jsem přesvědčen, že jim hrozí nebezpečí," uvedl už dříve u soudu. Střílet prý začal, když se k němu dodávka přiblížila a on se bál i o svůj život.

Podle zmocněnců pozůstalých nese rodina smrt muže velmi těžce. Blízcí oběti požadují nemajetkovou újmu v součtu zhruba pět milionů korun. Rodiče s družkou po milionu, sourozenci po 500.000 korun.

Soud vynese rozsudek v úterý. Petr B. je stíhán na svobodě, ve vazbě strávil necelé tři měsíce bezprostředně po činu. Po propuštění byl i pod policejní ochranou.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání