Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Na matku lékař zavolal policii: Narušovala chod nemocnice, hájí doktora ředitel

Autor: uá, kon - 
26. března 2018
19:23

Chtěla jen jedno. Být se svým synem (1 měsíc), který leží v nemocnici v Ústí nad Labem se zápalem plic. S tím však nesouhlasil lékař a na ženu zavolal policii. Přednosta podle ní prý dokonce napadl její kamarádku, která ženě přišla na pomoc. Ředitel nemocnice se za svého zaměstnance postavil. Matka prý narušovala chod nemocnice...

„Porušují zákon a ještě se mi vysmívají,“ zlobí se Jaroslava Picková, matka dítěte. Video, na kterém policie jedná s matkou, která nechce opustit nemocného syna, vidělo na Facebooku už 700 tisíc lidí. Žena chtěla být po celou dobu se synem, aby ho hladila a podávala mu mateřské mléko. Jenže zástupce primáře Adam Cipra s tím měl problém. „Můžete být mimo oddělení na zemi, kde vás třeba vyhodí ochranka jako bezdomovce,“ řekl lékař matce na další nahrávce, kterou poskytla Blesku kamarádka ženy.

Trestní oznámení

Nepříjemný sobotní incident měl dohru i v neděli. Dokonce padlo i trestní oznámení. „Podala jsem ho kvůli fyzickému napadení primářem (pozn. redakce přednosta). Chytil mě a vytlačil z pokoje,“ řekla Blesku kamarádka matky Petra Langová. Ta přišla v neděli na pokoj, aby u jejího syna vystřídala matku, která z nemocnice odešla na hodinu domů, aby se osprchovala. „Můžu potvrdit, že v souvislosti s tímto incidentem bylo podáno trestní oznámení, kterým se zabýváme,“ řekla Blesku policistka Veronika Hyšplerová.

Narušila provoz?

Na sobotní incident reagovala i nemocnice. „Došlo k narušování provozu ze strany matky. Dohoda s ní o možnostech či podmínkách nepřetržité přítomnosti u dítěte se ukázala nemožná,“ řekl Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní. Jak přesně, to už na dotaz Blesku neupřesnil a ani matka si není vědoma jakéhokoliv porušení.

Nemocnice se za lékaře postavila

"Lékař se řídil vnitřními předpisy Krajské zdravotní, a. s. Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a žádný z právních předpisů nebyl porušen. Zdravotnické zařízení se vždy snaží zajistit společný pokoj pro rodiče a dítě, co nejdříve je to možné. Přímo na oddělení jednotky intenzivní péče však není možné zajistit spaní pro rodiče dítěte. O této skutečnosti byla matka informována. Zdravotnické zařízení má zákonné právo omezit nepřetržitou přítomnost rodičů, pokud by narušila poskytnutí zdravotních služeb, což se v tomto případě stalo," řekl MUDr. Josef Liehne, ředitel zdravotní péče Krajské zdravotní, pod níž Masarykova nemocnice spadá.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání