Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Aspoň jsi odešel při tom, co jsi miloval: Čech, který zemřel v Tatrách, byl zkušený skialpinista

Autor: dce - 
28. listopadu 2017
11:17

Smrt Čecha Jana V. (†60) zasáhla všechny velké milovníky hor u nás. Honza totiž nebyl obyčejný turista, který se špatně oblékl na cestu do Tater. Jednalo se o zkušeného skialpinistu, který za sebou měl stovky kilometrů v náročných terénech. Proč zahynul i s kamarádkou Hankou H. (†47), vyšetřuje slovenská policie.

Honzu z Pardubic a Hanku z Prahy našli v neděli dopoledne jen pár metrů od turistické stezky na úpatí Chopku v Nízkých Tatrách dva polští turisté. Bohužel už jim nemohli pomoci – oba skialpinisté v horách umrzli. Podle pracovníků horské služby byli ovšem dobře oblečení a i jejich vybavení ukazovalo, že nejsou úplnými začátečníky.

Přesto to vypadá, že dvojice podcenila hory i počasí. V noci ze soboty na neděli totiž v Tatrách vál silný vítr. V takovém počasí je v jednotvárném zasněženém terénu velmi snadné ztratit orientaci...

Honza V. ovšem nebyl žádný začátečník. Hory miloval nade vše, jak napsal na Facebook správce stránky Alpy4000.Odpočívej v pokoji, Honzo. Aspoň jsi odešel při tom, co jsi miloval, i když stále brzo,“ napsal mu pan Martin na fotoportál Rajče.

Právě zde Honza sdílel stovky, možná i tisíce fotografií z výletů. V létě se věnoval pěší i cyklistické turistice, v zimě pak chodil po horách. Nachodil a najezdil tisíce kilometrů, měl řádné vybavení i znalosti. Přesto to k přežití nestačilo.

Podle deníku Čas.sk u sebe dvojice měla i své mobilní telefony, a není tak zcela jasné, proč si nezavolali pomoc, když ji potřebovali...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání