Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Martin sešel v Tatrách ze značené cesty a zmizel: Od středy po něm zoufale pátrá rodina i přátelé

Autor: dce - 
25. září 2017
10:18

Martin je vášnivý a zejména zkušený turista. Přesto nebo právě možná proto často volí cesty mimo běžné turistické trasy. Na jedné takové se patrně ztratil ve středu v Tatrách. Rodina a přátelé žádají o pomoc.

Vysoké Tatry jsou častým cílem turistů. Kromě amatérů na výletě ale lákají i zkušenější cestovatele, ti se ale často snaží vyhnout oblíbeným trasám plným lidí. Podobné praktiky jsou ale velmi nebezpečné. Právě Martinovi Rusnákovi se tato záliba patrně stala osudnou.

Na výšlapu právě ve Vysokých Tatrách zmizel a nyní se neozývá ani rodině ani přátelům. „V pondělí odjel do Tater do hotelu Golem a ve středu od něho přišla poslední zpráva,“ píše Martinova sestra Kristýna.

Policie, horská služba i hasiči mají Martinovo zmizení nahlášeno a pátrají po něm. Rodina si ale nepřeje, aby se do hor vydávali dobrovolníci. „Hlavní i méně používané stezky mají dávno prohledané. Počasí ve vyšších oblastech je velmi špatné, takže tam se teď nikdo nevypravuje. A při zvýšeném výskytu lidí v oblasti by se mohl zranit ještě někdo další,“ píše paní Aneta.

„Martin je neskutečně fyzicky i psychicky odolný chlap. Ultramaratonec, dříve úspěšný kick boxer. Žije pro dobrodružství. Běh a hory nejsou jeho koníček, je to jeho život a nikdy jsem ho neviděla nikde tak šťastného jako v Tatrách. Měl posunuté hranice, ale nikdy zbytečně neriskoval, vše je dílem velkého nadšení pro hory, touhy užít si tam každý moment a nějaké velmi nešťastné náhody,“ vysvětluje žena. 

„Je pravděpodobné, že je raněn, neschopen pohybu. Obvykle cestuje mimo běžné, veřejnosti dostupné trasy,“ popisují známí ve výzvě s prosbou o pomoc. Jeho pravděpodobné cíle byly Štrbské Solisko nebo Frukotské Solisko, pokud se v těchto místech budete pohybovat, věnujte větší pozornost svému okolí.

Martinovi je 28 let, měří 180 cm a váží 70 kilogramů. Má světle hnědé vlasy a modré oči. Pokud byste o něm měli jakékoliv informace, kontaktujte českou policii na lince 158.

pajato73 ( 25. září 2017 14:19 )

takovi dobrodruzi, v pozitivnim smyslu slova, by u sebe vzdycky meli nosit JPSku.... by to ulehcilo praci, usetrilo cas a mozna i zdravi zachranaru... tak a mate to.

villon ( 25. září 2017 14:06 )

V horách obecně není dobré chodit sám.

villon ( 25. září 2017 14:04 )

Značky jsou pro srabi komerčáky. Dobrodružství na značkách nehledej.

Panianeta ( 25. září 2017 13:57 )

Zadam o opravu lzivych informaci ve zprave!!!

moiaza ( 25. září 2017 13:54 )

Tatry se neptají jaký kdo je a čím je. Tatry dokonce nezajímá, zda člověk je zdatný sportovec, nebo moula. Ony prostě berou, jak se jim zachce. Stejně jako K-2. V Tatrách i Alpách jsem prožil mnoho hodin a dnů. Nikdy jsem však své síly nepřeceňoval a nikdy jsem hory nepodceňoval. Možná i proto jsem ještě zde. I když někdy to bylo hodně těžké.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání