Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Posmrtné vyznamenání pro hrdiny: Václava zabil zfetovaný mladík, Jana požár lakovny

Autor: dce - 
29. října 2017
06:20

Ačkoliv se sobotní předávání státních vyznamenání neslo ve slavnostním duchu, mnohá ocenění připomněla tragické události několika uplynulých měsíců. Mezi vyznamenanými in memoriam totiž byli i policista Václav Haase (†30) a hasič Jan Odermatt (†45), kteří tragicky zemřeli při výkonu své služby.

Václav Haase vyjížděl 18. prosince spolu s kolegou Jaroslavem Humešem urovnat konflikt v domácnosti ve Velici na Českobudějovicku. Teprve 18letý mladík zde ohrožoval své příbuzné. Proti policistům bezprostředně po jejich příjezdu vyběhl s tyčí.

Ačkoliv ho policisté rychle zpacifikovali, mladíkovi se podařilo odněkud vytáhnout nůž a oba strážce zákona pobodal. Nedal jim nejmenší šanci. Byl to zákeřný a hanebný čin. Žádný trest pro pachatele tohoto činu nebude dostatečný, protože rodině ani nám kolegům už Václava nic nevrátí,“ napsal ve vzpomínce na kolegu vedoucí Obvodního oddělení PČR Hluboká nad Vltavou Vladimír Kožíšek.

Václav Haase po dvoudenním boji v nemocnici svým zraněním podlehl. Zraněný kolega Jaroslav se z vážných zranění stále ještě zcela nezotavil. Mladý vrah byl odsouzen na 18 let do vězení. Po Václavovi zůstala přítelkyně Lucie, se kterou plánoval svatbu a rodinu. Té se však už nikdy nedočká...

Druhým hrdinou, který položil svůj život při naší ochraně, byl hasič Jan Odermatt. Svému povolání obětoval celých 24 let svého života. 14. února pomáhal při zásahu u požáru lakovny ve Zvoli.

Co přesně se uvnitř budovy stalo, se nepodařilo zjistit - teorie o nefunkční dýchací technice, či pádu skrz strop lakovny vyvrátily vyšetřovací komise. Jana vytáhli z hořící lakovny ještě živého, ačkoliv mu byla okamžitě poskytnuta lékařská pomoc, jeho zranění byla natolik vážná, že jim druhý den v nemocnici podlehl.

O to smutnější celá věc je, že zemřel pouhých několik dní po svých narozeninách. Hasičem chtěl přitom být už od mládí a ke sboru nastoupil už ve 21 letech. „Jan Odermatt byl skvělý kolega a kamarád. Pro pražské hasiče je jeho odchod bolestnou ztrátou. Čest jeho památce,“ truchlí hasiči na webu.

Oběma mužům udělil prezident Miloš Zeman medaile Za hrdinství. Medaili za Václava převzal jeho otec, za Jana manželka.

auslak ( 29. října 2017 08:30 )

Kukura - který už asi 30 let žije v Německu Sobota - hypochondr

tatarzdenek ( 29. října 2017 08:04 )

Miloš Zeman

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání