Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hasič Honza (†45) zemřel při požáru lakovny: Dostane od prezidenta vyznamenání in memoriam?

Autor: aba - 
31. července 2017
05:20

Jan Odermatt zasahoval se svou radotínskou jednotkou při únorovém požáru lakovny ve Zvoli. Vydal se s partou hasičů dovnitř, aby našli dělníka, který měl v ohnivém pekle zůstat. To se mu ale stalo osudným a na následky otravy zplodinami zemřel. Teď existuje šance, že dostane vyznamenání in memoriam od prezidenta.

Požár v lakovně ve Zvoli vypukl 14. února po půlnoci. Rychle se šířil, a tak k němu vyrazilo 40 hasičských jednotek profesionálů i dobrovolníků. Mezi nimi byla i jednotka z Radotína, ve které sloužil Honza Odermatt, táta desetileté dcerky, který několik dní před svým posledním zásahem oslavil čtyřicáté páté narozeniny.

V lakovně explodovaly tlakové lahve a jeden dělník scházel. Skupinka hasičů se vydala do hořícího pekla, aby muže našla. Honza byl tehdy mezi nimi a z neznámého důvodu se od skupinky odpojil. To se mu bohužel stalo osudným. Během pobytu v hořícím objektu se otrávil zplodinami a byl převezen do nemocnice v Kladně, kde po několika hodinách boje o život zemřel. Nakonec se nepodařilo zachránit ani ztraceného dělníka.

Na hasičovu památku se v den pohřbu rozezněly sirény po celé republice a málokdo dnes neví o jeho hrdinství. Jako profesionální hasič působil na základně už od roku 1993 a podle ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslava Ryby to byl muž na svém místě. „Velmi si vážím toho, že Jan Odermatt dostál své služební přísaze. Takový slib pro něj nebyl jen planá slova, ale pro jeho naplnění položil vlastní život. Je tak příkladem nejen pro své kolegy hasiče, ale pro každého z nás,“ řekl ve vyjádření pro server Lidovky.cz.

A teď to vypadá, že by mu mohlo být uděleno oficiální vyznamenání za hrdinství. In memoriam by ho mohl obdržet přímo od prezidenta republiky. Ministr vnitra Milan Chovanec předloží vládě návrh na vyznamenání Odermatta – a ten by měl projít bez průtahů. Poté se dostane do rukou prezidenta Miloše Zemana, od kterého se dá očekávat, že návrh akceptuje. Na jaře se totiž vyjádřil v tom smyslu, že by takový návrh přijal. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání