Dlouhých třicet šest hodin hasily desítky hasičů z Prahy i Středočeského kraje obří požár lakovny v obci Zvole u Prahy. A to, že nešlo o malý požár, dokazuje i výška škody, která se vyšplhala k částce 100 milionů korun.

Požár nepřežil jeden zaměstnanec lakovny. „Zranila se také žena, které utrpěla popáleniny prvního stupně v obličeji a na horní končetině. Ošetřen byl také muž, kterého jsme ve vážném stavu napojeného na umělou plicní ventilaci transportovali do kladenské nemocnice, " řekla 14. února v ranních hodinách mluvčí krajských záchranářů Petra Effenbergerová. Tím mužem byl pětačtyřicetiletý hasič Jan Odermatt. Ten o den později na následky zranění v Kladně zemřel. 

Záhadná smrt?

Za jakých okolností ale hasič Honza, který dvacet tři let zachraňoval životy, zemřel, je záhadou. Celou tragédii vyšetřovaly dvě na sobě nezávislé komise. „První komise byla ustanovena generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky (HZS ČR) a kromě odborníků z generálního ředitelství HZS ČR v ní byli zastoupeni i příslušníci z jiných krajů. Druhá komise byla ustanovena ředitelem HZS hlavního města Prahy,“ uvedli v prohlášení ředitele obou hasičských sborů Drahoslav Ryba a Roman Hlinovský.

„Obě komise shodně konstatovaly, že nedošlo ke zranění příslušníka jeho zavalením či propadnutím. Zásahová výzbroj i výstroj, kterou byl zasahující hasič vybaven, byla v pořádku. K úrazu tedy nedošlo ani selháním dýchacího přístroje nebo jiných technických prostředků,“ stojí dále v prohlášení.

Opatření

„I přes mnohá zjištění, která pomohla případ osvětlit, se řadu skutečností nepodařilo objasnit. Zejména se jedná o otázku, proč se příslušník oddělil od skupiny. Mohl tak jednat v reakci na informaci, se kterou pracovali všichni zasahující hasiči, že se v objektu nachází pohřešovaná osoba. To už je ale pouhá spekulace a motiv jednání zemřelého hasiče se pravděpodobně nikdy nepodaří odhalit,“ dodali ředitelé nakonec.

Z tohoto důvodu přijali ředitelé organizační i technická opatření. Mezi organizační patří například změna taktického postupu při zásahu v uzavřených prostorách. Po technické stránce bude snaha hasiče lépe vybavit technickými prostředky.
Fotogalerie
43 fotografií