Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podnikatel Jan Hradecký (†51) zemřel při rallye v Namibii: Jak zbohatl na bylinkách?

Autor: Tomáš Koníček - 
19. října 2017
05:01

Gentleman a milovník sportu, ale také podnikatel, jehož firma vydělala stovky milionů. To byl Jan Hradecký (†51). Šéf světoznámé české kosmetické firmy v pátek 13. zemřel při rallye veteránů v Africe.

 Příběh Jana Hradeckého skončil minulý pátek. S manželkou Danou (50) havaroval v historickém mercedesu. Tragédie se stala během rallye v jihoafrické Namibii. I když se ho kolega snažil zachránit, jeho zranění byla smrtelná. „Už mu nebylo pomoci,“ informoval o nehodě server endurorallye.com.

Jaký byl jeho příběh? On i manželka vystudovali zemědělskou univerzitu, obor fytotechnika. Vše okolo podnikání začalo, když po revoluci manželka Dana odjela na roční stáž do Anglie, kde pracovala u botanika Malcolma Stuarta. Když se vrátila, společně s ním a svým manželem založila v roce 1992 v Ostré na Nymbursku Botanicus. Pěstovali byliny a vyráběli z nich přírodní kosmetiku.

„Začali jsme s dovozem exotických sušených květin. Chodil jsem po Praze s plným batohem a sháněl odběratele,“ vzpomínal na začátky Hradecký, kterému prý lidé říkali »kluk, co mu voní batoh«. S čím přesně začínali podnikat? „S potpouri, což jsou části rostlin z Afriky, Austrálie a Indie. Parfémovalo se to, dělala se dárková balení, prodávali jsme sušené rostliny na dekorace jako banksie. V té době manželka dostala zpátky v restituci areál. Původně jsme zde jen bydleli, dnes statek využíváme k pěstování rostlin a výrobě kosmetiky,“ popisoval v roce 2013 začátky pro MF Dnes.

O 25 let později má Botanicus 57 obchodů v Evropě, Číně, Rusku, Japonsku i Americe. „Jsme v šestnácti čínských městech. Minulý rok jsme po celém světě dosáhli obratu 10 milionů dolarů (220 milionů korun, pozn. red.),“ pochlubil se například předloni jeden ze zástupců firmy z Číny.

Hradecký často cestoval a pečlivě vybíral, kdo smí používat značku Botanicus. Firma bude podle informací Blesku fungovat i po jeho tragické smrti. Starat se o ni bude manželka Dana, která je jejím dvoutřetinovým vlastníkem.

Manželé vybudovali na 32,5 hektarech v Ostré nejen bylinné záhony, ale i středověkou vesničku, kam se lidé jezdí dívat na středověká řemesla či si jen odpočinout v zahradách. Přijeli tam Václav a Dagmar Havlovi. Těm se tam natolik zalíbilo, že pozvali i následníka britského trůnu prince Charlese, který tam zasadil dub a lípu. Havlovi sem pak přenesli z Lán i stromy, které zasadili Hillary Clinton, Tomáš Baťa či jordánská královna Noor.

Hradecký byl oblíbený i mezi lidmi v Ostré, kde žije něco přes 500 obyvatel a sídlí tam Botanicus, kam měli všichni lidé z vísky vstup zdarma. Dělal v obci starostu a zasloužil se o vybudování nové železniční zastávky. Podporoval i místní myslivce.

Hradecký prý miliony ročně dotoval i fotbalisty Ostré, kteří se dostali do divize, 4. nejvyšší soutěže. Zvelebil tam areál, přivedl skvělé hráče, mj. i slavného Petra Mikolandu (33). „Byl hodně kamarádský, peníze ho nezkazily. Povzbuzoval nás i v kabině,“ řekl Blesku jeden z bývalých fotbalistů, který vzpomínal i na Hradeckého padesátiny, jež loni slavil na hřišti. „Je strašné, co se stalo. Kluci se to dozvěděli před zápasem, někteří i brečeli,“ řekl fotbalista.

VIDEO: Daniel Landa o nebezpečné rallye v Íránu: Riziko je vždy!

Video  Daniel Landa o nebezpečné rallye v Íránu: Riziko je vždy!  - David Turek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

gabreta ( 19. října 2017 10:51 )

Připlatil jsi mu na ty závody něco? Nic? Tak buď radši zticha a hraj si dál na písku!!

janejaneja ( 19. října 2017 10:05 )

gutto: Rozumu evidentně moc neměl, pokud si vybral rallye v Namibii. To normálního člověka asi ani nenapadne. Peníze a rozmařilosti kazí charakter.

janejaneja ( 19. října 2017 10:02 )

Ono těmto "nadlidem" nestačí jezdit rallye v ČR, či v okolních státech ? To musí jezdit v Namibii ?? Tak má, co chtěl. Vlastně už nemá.

gutta ( 19. října 2017 08:31 )

Rad citam ludoch co zarobili peniaze drinou rozumom sikovnostou a CESTNE. uprimnu sustrast

bullshit ( 19. října 2017 07:45 )

Škoda šikovného chlapa, který asi jako jeden z mála zbohatl na dobrém nápadu a poctivé práci. Rallye v Namibii navíc s krásným veteránem, který zničil, je docela úlet. Za to můžou velké peníze, které vydělal. Pak člověka napadají blbosti jako třeba účast na této kravině v Africe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání