Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Barum rallye shořelo závodní auto: Škoda šest milionů

Autor: ČTK ljš - 
26. srpna 2017
22:44

Závoďák v plamenech! U Horní Lhoty na Zlínsku shořel odpoledne vůz jedné z posádek letošní Barum rallye. Příčinou vzniku požáru, který auto zcela zničil, byla technická závada. Způsobená škoda byla vyčíslena na necelých šest milionů korun.

K požáru závodního speciálu podle něj nedošlo přímo na trati motoristické soutěže, ale při přejezdu posádky mezi jednotlivými rychlostními zkouškami. Na silnici spojující Horní Lhotu a Zádveřice-Rakovou na Zlínsku zasahovaly po 17:30 dvě jednotky profesionálních hasičů, ještě předtím se auto pokoušela neúspěšně hasit jeho posádka.

"Rozvoj požáru byl tak rychlý, že v době příjezdu hasičů bylo celé vozidlo v plamenech. Hasiči vybaveni dýchací technikou nasadili k jejich sražení dva vysokotlaké proudy. Po uhašení požáru celé torzo vozidla ještě ochladili," sdělil Netopil. Jaká konkrétní technická závada požár auta způsobila bude zjišťovat vyšetřovatel hasičů ve spolupráci se specialisty Technického ústavu požární ochrany.

Po 13:00 zasahovali hasiči také u havárie závodního vozu u Vlčkové na Zlínsku. Jeho řidič při jedné z rychlostních zkoušek Barum rally nezvládl řízení a skončil s autem v korytě potoka. Při havárii se vůz přetočil na střechu a do vody z něj unikl olej.

"Šíření olejové skvrny po hladině potoka hasiči zabránili položením sorpčních hadů a znečištěnou hladinu zasypali sorbenty. K vytažení havarovaného vozidla velitel zásahu povolal na místo události vyprošťovací automobil ze stanice Otrokovice. Jeho nasazení ale nakonec nebylo nutné. S vytažením vozidla hasičům pomohl automobil asistenční služby s hydraulickou rukou," uvedl Netopil.

Po vytažení a odvozu auta se hasiči postarali o uklizení vozovky. Z hladiny potoka také sesbírali sorbent znečištěný olejem. Tradiční Barum rallye se ve Zlíně a okolí jede už posedmačtyřicáté. Odstartovala v pátek a potrvá do neděle.

VIDEO Na dálnici D7 shořel autobus: Cestujícím se podařilo uprchnout

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání