Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češka se zřítila z Gerlachovského štítu. Další dvě tam musely přenocovat

Fotografie
V Tatrách našli lidské pozůstatky, jde o turistu z Česka?  (Autor: internal)
Autor: lm, ČTK - 
1. října 2017
14:39

Přibližně 30 metrů dlouhý pád z nejvyšší hory Slovenska, Gerlachovského štítu ve Vysokých Tatrách, přežila v sobotu česká horolezkyně. Vážně si ale poranila nohu. Informovala o tom dnes slovenská Horská záchranná služba (HZS), která pomáhala také dalším dvěma horolezkyním z ČR a jiným turistům. V pátek v Tatrách nepřežil podobný pád třiačtyřicetiletý český horolezec, o víkendu tam po pádu ve vysokohorském terénu zase zemřel slovenský turista.

Žádost o pomoc třiadvacetileté české horolezkyni záchranáři dostali v sobotu vpodvečer. Vzhledem k tomu, že vyslání vrtulníku do oblasti nebylo možné, záchranáři vyrazili ke zraněné pěšky. Horolezkyni, která byla při vědomí, mezitím první pomoc poskytli svědci nehody.

Záchranáři snesli Češku do přístupnějšího terénu, kde ji předali přivolané posádce rychlé lékařské pomoci. Záchrannou akci, která byla ukončena tři hodiny po půlnoci, komplikovalo chladné počasí a místy až 40 centimetrů sněhu.

Jen několik minut po ohlášení zmiňované nehody požádali HZS o pomoc další dvě české horolezkyně. Nacházely se v oblasti Gerlachu, nebyly zraněné, ale nedokázaly samy sestoupit do údolí. Češky nakonec ve vysokohorském terénu přečkaly noc a dnes je vrtulník dopravil do údolí.

Předchozí noc ve stejné oblasti nouzově nocovala pětice českých horolezců, kteří měli rovněž problémy se sestupem a které pak evakuoval vrtulník. Z Lomnického štítu v Tatrách byli zase do údolí letecky převezeni dva slovenští horolezci, kteří zabloudili během sestupu a kteří noc na dnešek přečkali v náročném terénu.

Video: V Tatrách našli lidské pozůstatky, jde o turistu z Česka?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání