Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Jelen na Slovensku brutálně napadal turisty: Za kopance ho i s kamarádem uspali

Autor: dce - 
8. září 2017
13:32

Z turistické atrakce ve slovenských Tatrách se velmi rychle stal důvod k obavám. Mladý jelen, kterého si místní i řada turistů oblíbili, fotili si ho a krmili, začal útočit na lidi. Jednu ženu po střetu se zvířetem museli ošetřit v nemocnici. Slovenští veterináři se tedy rozhodli pro razantní krok.

Kdo si myslí, že je mladý jelen neškodné zvíře, je na omylu. Osobně se o tom přesvědčili turisté v Tatranské Lomnici na Slovensku, kde v okolí parkoviště u lanovky řádil asi roční samec jelena. Původně z něj měli lidé legraci, později se ale ukázalo, že divoké zvíře není atrakce.

Mladý jelen totiž několik týdnů terorizoval turisty, kteří se pohybovali v okolí. Nejprve loudil jídlo, protože ho lidé běžně přikrmovali. Později se ale jeho obtěžování stávalo čím dál drsnější, až došlo i k několika fyzickým útokům. 

Podle svědků napadl starší paní, které způsobil tržnou ránu na hlavě a zlomil jí ruku. Video TV Markíza pak ukazuje i další tvrdé napadení turisty, který se chtěl se zvířetem fotit.

Zástupci Státních lesů TANAP se nakonec rozhodli k ráznému kroku. Jelena i jeho jedenapůlročního kamaráda uspali a převezli do obory v Tatranské Javorině. „Celý průběh akce byl rychlý a bezproblémový. Hned poté, co začala účinkovat narkotika, si jeleni lehli vedle sebe a o hodinu už stáli na vlastních nohách v Tatranské Javorině. Pro snadnější identifikaci byli označeni značkami na ušních boltcích,“ uvedl Jozef Hybler, zoolog Státních lesů TANAP-u.

„Bylo nám hlášeno několik kopanců, které rozdal jelen návštěvníkům, a blížící se jelení říje může takové chování ještě zhoršit, proto jsme se rozhodli předejít úrazu,“ vysvětlil Hybler.

„Nemuselo se to stát, kdyby ho lidé nepřikrmovali. I když působí krotce, měli by pamatovat na to, že stále jde o divokou zvěř, a když mu člověk dá příležitost, tak se může stát i neštěstí,“ doplnil Hybler.

Garo ( 8. září 2017 16:37 )

Blíži sa jelenia ruja, mladý jeleň zacítil pach starej k*ndy a zlomil jej ruku...

naidka ( 8. září 2017 15:17 )

Prostě a jednoduše už mu tůristi začali lézt na nervy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání