Incident, za který stanul Esperanza před soudem, se odehrál loni 25. prosince. V sušickém baru Macao, kde mají s mužem již několik špatných zkušeností, napadal hosty a vyhrožoval jim smrtí.

Násilník si onoho večera přisedl ke dvěma mužům a začal jim vyprávět, že seděl za vraždu. „Řekli jsme, že nás to nezajímá. On pak řval, že nás rozkope a podřeže. Raději jsme se švagrem odešli,“ vypovídal jeden ze svědků.

Obžalovaný David si pak alespoň zchladil žáhu na barmanovi, kterému dal několikrát pěstí a zranil ho. Při svém řádění rozbil i několik sklenic a popelníků.

U klatovského soudu odmítl vypovídat. „Manipulujete s důkazy proti mé osobě,“ řekl na vysvětlenou. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaný si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

V roce 1998 zavraždil v Sušici muže. Odsoudili ho na 11,5 roku, pobyt za mřížemi si ale prodloužil – šikanoval spoluvězně. V mezidobí, kdy byl na svobodě, útočil na ostatní a napadal je. Končil tak opakovaně ve vězení. Muž si změnil v roce 2014 příjmení, které v jednom ze světových jazyků znamená Naděje. Tu ale evidentně nevyužil.

Naposledy ho pustili loni v červenci. Od té doby má na svědomí několik incidentů, část jich řeší přestupkové komise. Další, mimo jiné i napadení dvou žen v baru, se projednávají před soudem. Od prosincového útoku je ve vazbě.