Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vedro, že i psi padají!

Autor: zb - 
20. června 2006
15:00

V takových "hicech" je plno nejen na koupalištích, ale bohužel i na ambulancích zdravotnických středisek, veterinární nevyjímaje

Proboha, kdy to skončí!? Počasí zkouší, co vydržíme! Hlavně pro starší a nemocné lidi je zlé horko i napětí před bouřkou, v čekárnách středisek a nemocnic je plno. Víc pacientů mají i veterináři. Majitelé domácích mazlíčků přivážejí k ošetření psy, kočky a jiná zvířata, co nezvládla horké počasí. Lidé navíc bojují s přívaly deště, které v bouřích zaplavují i jejich domky, mají strach z krup, které ničí střechy i úrodu, z rozvodnění jindy klidných říček. Prudké lijáky se v bouřích přiženou i dnes. V některých místech má napršet až 30 litrů vody na metr čtvereční za pouhou hodinu! Napřed si ale dnes protrpíme pořádné vedro. Bude až 33 °C!


Psi umírají na přehřátí mozku! Zdrcující vedra zabíjejí psy. Na veterinární kliniku Vedilab v Plzni-Lobzích dorazilo už několik majitelů pejsků, kteří své čtyřnohé kamarády přinesli mrtvé. Veterináři varují. Bude ještě hůř. Dnes mají totiž teploty dosáhnout až 34 stupňů Celsia "Během poslední dnů nás prosili o pomoc majitelé dogy, dobrmana i venkovského voříška. Bohužel, všichni pejskové, které k nám přivezli, byli už mrtví," svěřil se veterinář Petr Böhm (34). Zvěrolékaři teď denně ošetřují desítky přehřátých psů. "Pejskové se nepotí. Svou tělesnou teplotu regulují dýcháním. Když je horký vzduch, tak se ale neochladí, z těla se jim vypařuje voda, zahustí se jim krev, přehřeje mozek a selže oběhový systém. Chlupáč pak umře," říká veterinářka Rostislava Fábiková. Některé psy ale zvěrolékaři zachrání. Ti pak končí u nich na kapačkách. "Lidé by v těchto vedrech měli omezit pobyt psa na sluníčku. Venčit by je měli chodit ráno a večer, když už není takové horko. V žádném případě nesmí pejska zavřít v autě, a to i když mu nechají pootevřené okno," nabádá zvěrolékař. Chlupáči by také měli dobrý pitný režim. "Takový čtyřicetikilový vlčák by měl denně vypít nejmíň půllitru vody," dodal Böhm.
Připravte se: Zase se přiženou bouře! Je to děs. Den co den počasí předvádí skoro všechno, co dovede. Slunečný žhavý den odpoledne vystřídají temné mraky a pak nastane boží dopuštění. Vichr, proudy vody, občas zabuší kroupy, na obloze se blýská, jako by samo peklo spustilo ohňostroj. V pondělí zasáhly bouře většinu Česka, místy se objevily včera a řádit budou i dnes. Napřed nás ale horkou tlapou přidusí až třiatřicetistupňové vedro! Dnešní první letní den bude doopravdy letní. Bouře udeřily i včera. Odpoledne jako první zasáhly severovýchod Česka, vyskytly se ale i jinde. Dnes bude bouřit víc a na většině území. V přívalových lijácích naprší někde až 30 litrů vody na metr čtvereční za hodinu! Voda místy zatopí suterénní i přízemní místnosti, hrozí rozlití některých potoků a říček. Zítra ještě budou bouře doznívat na jihovýchodě republiky. Divoké počasí za sebou nechává spoušť: Zaplavuje cesty, vichr sráží části střech, okapy. I v Praze padly už při pondělní bouři stromy, voda natekla do několika vestibulů metra, do sklepů. Hasiči zasahovali na 48 místech. Málem došlo i na tragédie. V Praze na Proseku zranila ženu stržená markýza. Asi jediným kladem lijáků a vichru je to, že i ve městech je teď vzduch čistý skoro jako v horách. "V pátek a přes víkend už má převládat slunečné počasí, přeháňky se objeví ojediněle a bude 25 až 30 stupňů," slíbil meteorolog Jan Šrámek.
Tropy v Čechách už třikrát zabíjeli Již několik oběti mají v ČR na svědomí současná vedra. V Plzni včera odpoledne zemřel na ulici jednaosmdesátiletý muž. "Byl to pán po infarktu, který zřejmě zkolaboval ze sluníčka. Lékařům už se ho nepodařilo oživit," řekla mluvčí plzeňské záchranky Lenka Ptáčková. V Praze zase zemřel za jízdy 64letý řidič. Po poledni také zkolaboval a zemřel dělník na staveništi v Praze 10. První obětí červnových veder se stal v minulém týdnu 72letý muž v Radouši na Berounsku. Přinejmenším vážná újma na zdraví hrozila i dvouleté holčičce. Matka ji nechala uzavřenou necelou půlhodinu ve stříbrné octavii na parkovišti supermarketu Billa v plzeňské čtvrti Doubravka. Sama šla nakupovat. Na dítě upozornili dělníci pracující opodál. Městská policie nakonec nemusela vyrážet okno u auta a dítě vytahovat, protože matka v poslední chvíli k autu přišla. Dítě prohlédli záchranáři. "Bylo celé červené a odvezli jsme ho na důkladné vyšetření do nemocnice," řekla mluvčí záchranky Lenka Ptáčková. Rozrušená matka údajně strážníkům řekla, že nechala ve voze zapnutou klimatizaci. Ta však při vypnutém motoru nefunguje.
Horko plní psychiatrické ambulance V posledních horkých dnech sanitky nepřetržitě houkají a záchranáři nevědí, kam dřív skočit. "Včera se oproti jiným dnům počet výjezdů zvýšil o sto procent, k nemocným vyletěl několikrát i vrtulník," vypočítal Dalibor Svrčina, vedoucí lékař Rychlé záchranné služby Ostrava. "Jezdíme především k srdečním a mozkovým příhodám, epileptickým a astmatickým záchvatům. Problémy ale mají i psychiatričtí pacienti. Může u nich dojít vlivem horka a stresu k úzkostem, které vedou ke křečím," upřesnil.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání