Pro výkon služby používala MP Plzeň většinou 1-2 psy, od roku 2012 se jejich počet rozšířil na 3 psy. Vzhledem k prokazatelné efektivitě při zákrocích se psy bylo rozhodnuto o navýšení počtu služebních psů na 6.

Shodou smutných okolností však právě ve dnech, kdy započal kurz výcviku nových služebních psů a jejich psovodů, musel být z důvodu neléčitelné nemoci utracen pes Mirda, sloužící u MP Plzeň 5 let. Za tyto roky se Mirdovi podařilo zadržet několik osob nacházejících se v pátrání, zadržet pachatele trestných činů či usměrnit osoby zapomínající na dodržování veřejného pořádku. V neposlední řadě se podílel také na prezenčních ukázkách práce MP pro veřejnost.

Vzhledem k navýšení počtu služebních psů a s tím souvisejícími zvýšenými nároky na jejich výcvik, byl u MP Plzeň nově ustanoven metodik výchovy a výcviku služebních psů a ke spolupráci byl přizván i externí spolupracovník pan Bc. Beníšek.

Příprava nových psů pro službu bude trvat zhruba půl roku a psy i jejich psovody čeká mnoho hodin a dnů tvrdé práce. Jejich náplní bude nejen praktický výcvik, ale i teorie. Zkušený školitel pan Bc. Stanislav Beníšek strážníkům přednáší např. o psu jako živočišném druhu, o jeho anatomii, mentalitě, učí je, jak psa správně vychovávat a vést, jak co nejlépe využít psa jako pomocníka ve službě strážníků a v neposlední řadě – o správné taktice zákroku. Vše si pak strážníci se svými svěřenci opět pod dohledem pana Beníška zkoušejí na cvičišti.

Jejich snažení pak bude v prosinci zúročeno na zkouškách odborné způsobilosti psa i psovoda před komisařem výcvikového střediska Policejního prezídia PČR. Po jejich složení se psi stanou právoplatnými pomocníky strážníků Městské policie Plzeň.

Mgr. Dana Krausová Metodik prevence kriminality MP Plzeň