Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Semilsku řádí falešný energetik: Seniorku připravil o 27 tisíc korun

Falešný energetik obchází Semilsko, v ohrožení jsou senioři
Falešný energetik obchází Semilsko, v ohrožení jsou senioři  (Autor: Policie ČR)
Autor: ČTK - 
25. srpna 2017
09:39

Policie na Semilsku varuje před podvodným energetikem. Ve středu odpoledne navštívil dvě seniorky ve věku 77 a 80 let v semilské části Podmoklice a jednu z nich připravil o 27.800 korun. Policisté zveřejnili pravděpodobný portrét falešného energetika a žádají veřejnost o pomoc při jeho identifikaci. Obrátit se mohou na bezplatnou linku 158, uvedla dnes semilská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Muž, který se představil jako zaměstnanec energetických závodů, si ve středu kolem 13:00 vyhlédl v Nádražní ulici v Semilech 80letou ženu, která se vracela domů z nákupu se svým psem. V domě ji pak doběhl s tím, že jí nese přeplatek za odběr elektřiny ve výši 2000 korun. "Ve chvíli, kdy žena odemkla dveře a vpustila do bytu psa, tam společně s ním vběhnul. Když muž vytáhl pětitisícovou bankovku a žádal ji o vrácení 3000 korun, řekla mu, že nemá," řekla mluvčí. Žena si vzpomněla na televizní reportáže, které před podvodníky varují a dokonce mu to řekla. Muž poté utekl, aniž cokoli vzal.

Další oběť už takové štěstí neměla. Sedmasedmdesátiletá paní mu otevřela v domnění, že za dveřmi stojí syn. I jí se muž představil jako zaměstnanec energetických závodů a bez pozvání vpadl do bytu. "Předstíral, že kontroluje elektrické rozvody. Když pak majitelku bytu poslal do obýváku, aby kvůli měření vypnula televizi, a ocitl se na chvíli bez dozoru, popadl v kuchyni dvě peněženky s koženým pouzdrem a zmizel. Získal tak hotovost 27.800 korun a doklady," dodala policejní mluvčí.

Po podvodníkovi teď policisté pátrají. Podle Balákové jde o muže mezi 40 až 50 lety, spíše štíhlé postavy. "Má světlé oči a světle hnědé, krátké vlasy. Mluví česky bez akcentu nebo řečové vady. V jedné domácnosti nosil dioptrické brýle, v druhé nikoliv," uvedla. Seniorům doporučuje, aby podobným lidem neotvírali. "Seriózní firmy a služby o svých návštěvách v domácnostech dávají vědět předem a důvěryhodně. Ale i v takových případech mohou senioři požádat někoho blízkého, aby s nimi doma v danou dobu byl. Pokud bude někdo cizí u dveří neodbytně zvonit, doporučujeme jim zavolat naši bezplatnou linku 158," dodala policejní mluvčí.

Video: Podvodníci vymámili ze seniorek úspory!

Video  Podvodníci vymámili ze seniorek úspory!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání