Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (20) zabila přítele po telefonu: Soud ji poslal do vězení!

Autor: haj, ČTK - 
17. června 2017
13:28

Můžou esemesky způsobit něčí smrt? Takovou otázkou se zabýval soud v americkém státě Massachusetts a došel k závěru, že ano. Alespoň tedy v případě Michelle Carter (20), kterou uznal vinnou ze zabití z nedbalosti. Svého přítele totiž pomocí telefonátů a textových zpráv dohnala k sebevraždě!

Proces s Michelle se táhl delší dobu. Zřejmě za to může i fakt, že podle agentur se jedná o první případ tohoto druhu. Navíc Massachusetts nemá na rozdíl od jiných států USA stanovený právní postih za povzbuzení jiné osoby k sebevraždě.

Vše začalo komplikovaným milostným vztahem tehdy sedmnáctileté Michelle s o rok starším Conradem Royem. Oba mladí lidé měli sklony k labilitě, jelikož Conrad už si jednou chtěl vzít život a Michelle zase brala léky proti depresím.

Klíčová pro rozsudek byla podle soudce Lawrence Monize samotná situace, která vznikla těsně před Royovou smrtí. V osudný večer ho totiž Carter bombardovala esemeskami i telefonáty, v nichž na něj naléhala, aby sebevraždu spáchal.

Zatímco si mladík pomocí hadice napouštěl do kabiny auta plyn z výfuku, telefonoval se svou dívkou a svěřoval se s tím, že má strach. Ona ho ale přesvědčovala, že je správný čas a že by se měl zabít. Conrad dokonce v jednu chvíli vystoupil s tím, že se mu špatně dýchá. Ona ho ale dotlačila k tomu, aby se do kabiny vrátil.

Podle soudu se slečna dopustila „bezohledného chování“ a dostala svého partnera do situace, kdy bylo vysoce pravděpodobné, že mu vážně ublíží. Carter během přelíčení odmítla předstoupit před porotu, a proto byla souzena pouze soudcem. Ten ji nakonec shledal vinnou. Výši jejího trestu by měl oznámit v srpnu, přičemž prý přihlédne k její nezletilosti v době činu.

Verdikt ovšem okamžitě odsoudili místní ochránci lidských práv, kteří ho označili za přehnaný. Kritizovala ho také řada právníků, podle nichž bylo chování Carter sice morálně nehorázné, nicméně právní odpovědnost za to, co si Roy způsobil, může nést jen stěží.

VIDEO: Michelle Carter spolu s právníky přichází k soudu.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání