Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mrtvé miminko z kontejneru se narodilo zdravé: Babybox byl za rohem

V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.
V popelnici v centru Liberce bylo nalezeno tělo novorozence.  (Autor: Reprofoto FTV Prima)
Autor: ČTK, dce - 
13. února 2017
14:17

Smrt novorozence, jehož tělo bylo nalezeno v sobotu v Liberci, policie vyšetřuje jako vraždu. Tělo objevil náhodný svědek v kontejneru na domovní odpad v centru města. Dítě se podle pitvy narodilo donošené a zdravé. Příčinu úmrtí zatím policisté nechtěli z taktických důvodů zveřejnit. Kriminalisté zvažují, zda dítě zabila sama matka, nebo někdo jiný.

„Soudní pitva prokázala, že dítě se narodilo v devátém měsíci, tedy bylo donošené a zdravé,“ uvedla krajská mluvčí policie Vlasta Suchánková. Nejbližší BabyBox je přitom od místa nálezu vzdálen pouhých 500 metrů vzdušnou čarou!

Babybox je od místa nálezu mrtvého miminka vzdálen pouhých 500 metrů! Babybox je od místa nálezu mrtvého miminka vzdálen pouhých 500 metrů! | Google Maps, archiv Blesku

Bližší právní kvalifikaci činu kriminalisté zvažují. Může se podle mluvčí jednat o vraždu dítěte, za kterou hrozí 15 až 20 let vězení, nebo vraždu novorozence matkou v rozrušení způsobeném porodem s nižší sazbou od tří do osmi let.

Tělo objevil svědek v ulici Na Bídě v sobotu zhruba v 11:30. Policie žádá veřejnost o pomoc. Zajímá ji pohyb lidí a vozidel v této ulici, a to od poledne pátku 10. února do 11:15 v sobotu 11. února. Pomoci by mohli třeba řidiči aut, která jsou vybavena kamerami a mají záznam z místa nálezu v uvedeném čase. Policii by měli kontaktovat také řidiči taxi, autobusů a tramvají i cestující, pokud v ulici Na Bídě zpozorovali cokoli neobvyklého nebo podezřelého. Informace k případu mohou lidé oznámit na bezplatnou linku 158 nebo na jakékoli služebně policie.

Policisté nyní také zjišťují totožnost matky novorozence. Odhadují počátek jejího těhotenství na začátek léta 2016. Do kontaktu s ní by se mohli dostat zaměstnanci lékáren či zdravotníci. Krajští policisté rovněž požádali o spolupráci kolegy z Polska a Německa, uvedl krajský ředitel policie Vladislav Husák.

Simmie1994 ( 13. února 2017 18:04 )

Ja osobne potrat taky povazuji za vrazdu, je chyba ze zakone to je v poradku. A jinak souhlasim.. nebo jsem slysela, ze je moznost se vzdat ditete hned v porodnici, ze kdyz matka rekne ze ho nechce, tak ho hned daji k adopci, ale nevim. Kazdopadne, kdyby ho dala do babyboxu, tak by ji ruce neupadly...

skaara ( 13. února 2017 15:04 )

A co když tam to dítě hodil nějakej pasák zpoza hranic. Vůbec to nemusela být žena, která dítě porodila. To dítě mohlo být nějaké prostitutky a pasák jí ho hned po narození vzal, zabil a hodil do kontejneru. Prostě ta "zrůda bez mozku" nemusela být žena, která dítě porodila.

apple ( 13. února 2017 14:40 )

Pochopím vraždu pro peníze, ze žárlivosti, v afektu. Tohle se nedá pochopit, ani odpustit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání