Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chlípný kněz je za mřížemi! Erik Tvrdoň nastoupil do vězení

Autor: ČTK, lm - 
2. prosince 2016
11:50

Bývalý havlíčkobrodský kněz Erik Tvrdoň nastoupil do vězení v Hradci Králové. Respektoval tak výzvu havlíčkobrodského soudu a zahájil výkon tříletého trestu za zneužití čtyř žen a nezletilé dívky. Součástí trestu je i pětiletý zákaz práce s dětmi. Ihned si však může podat žádost o podmínečné propuštění, více než polovinu trestu si totiž odpykal ve vazbě. Informuje o tom dnešní Deník.

Do vězení Tvrdoně poslal odvolací soud v Pardubicích. Koncem loňského února odešel Tvrdoň od Okresního soudu v Havlíčkově Brodě s pětiletým trestem za znásilnění a pohlavní zneužívání. Státní zástupkyně považovala verdikt za příliš mírný a na místě se odvolala. Odvolací soud v Pardubicích následně rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování. Koncem letošního dubna havlíčkobrodský soud Tvrdoně nepravomocně potrestal čtyřmi roky vězení s ostrahou, uložil mu ambulantní léčbu a pětiletý zákaz práce s dětmi. Proti verdiktu se pak odvolal jak Tvrdoňův právní zástupce, tak žalobkyně.

Přestože byl Tvrdoň pravomocně odsouzen, kauza ještě není u konce. Státní zastupitelství v Hradci Králové podalo nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět k podání dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch odsouzeného. „Mimo jiné nesouhlasíme s výší trestu,“ potvrdil Deníku mluvčí krajského státního zastupitelství Pavel Bužga.

Prověřování Tvrdoně zahájilo oznámení od jedné z poškozených žen. Uvedla, že na ni muž od léta 2012 vyvíjel psychický nátlak a koncem roku 2013 ji několikrát znásilnil. Teprve po oznámení našla policie další poškozené. Podle obžaloby spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách – dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu původně hrozilo až deset let vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání