První nehoda se stala v noci u Velké Bíteše před 02:00. Kamion jedoucí na Prahu narazil do mobilních betonových svodidel. "Do svodidel poté narazil další řidič nákladního vozidla jedoucí ve stejném směru za ním a zůstal zde s automobilem zaklíněn. Zároveň byla svodidla posunuta do směru na Brno a narazil do nich ještě řidič vozidla jedoucí po dálnici ve směru na Brno," sdělila ČTK policejní mluvčí Jana Kroutilová. Nikdo nebyl zraněn.

Asi 100 metrů svodidel je podle mluvčí poškozených. Ve směru na Brno je dálnice neprůjezdná, na Prahu se jezdí jedním pruhem. Před místem nehody je několikakilometrová kolona a ucpané začínají být i objízdné trasy přes Vekou Bíteš. Řidiči by tak z dálnice měli sjet už dříve. "Kolem půl sedmé ráno se podařilo ve směru na Prahu havarované vozidlo ze svodidel vyprostit," dodala mluvčí.

U druhé nehody na 169. kilometru, která se stala krátce po 05:00, zůstal průjezdný jeden pruh ve směru na Prahu.

Řidič bulharského kamionu (37) s hliníkovými profily podle všeho usnul a vyjel mimo dálnici. Po nehodě sám opustil kabinu. Záchranáři zjistili, že má zlomenou klíční kost a povrchová poranění hlavy, proto jen převezli do nemocnice. Situaci zkomplikovala nafta, která unikla na dálnici z nádrže.

Přestože na objízdné trase vedené z exitu Ostrovačice směrem k motorestu Devět křížů až do Velké Bíteše řídiila dopravu policie, vznikly tady kolony. "Podle přeložení kamiónu a jeho odtažení se podařilo zprůjezdnit dálnici až kolem půl třetí odpoledne, " adělil policejní mluvčí Bohumil Malášek.