Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Šéf mordparty, Vetchý i usvědčený vrah: Kriminalista Markovič přijímá na chalupě návštěvy

Autor: ČTK ljš - 
6. července 2016
14:48

Bývalý vedoucí 1. oddělení pražské kriminálky, nebo také mordparty, Jiří Markovič tráví léto na Šumavě. Chalupu si tu jeho rodina koupila před více než dvaceti lety. Markovič, který za svou policejní kariéru poslal na šibenici sedm vrahů a do vězení další desítky násilníků, například spartakiádního vraha Jiřího Straku, bude na Šumavě odpočívat do podzimu. Pravidelně tu tráví půlku každého roku. Případy oddělení, které léta vedl, se nechali inspirovat tvůrci stejnojmenného seriálu České televize.

„Já jsem kluk z vesnice. I když jsem tu nejdůležitější část svého života strávil v Praze, vždycky jsem utíkal do lesa. Na Šumavě mi moc vyhovuje zdejší nedotčená příroda,“ řekl Markovič. Jeho chalupa stojí v Prášilech, rád ale jezdí na Kvildu nebo do Srní, kde měli nad Vydrou chalupu rodiče jeho manželky.

„Nejsem Pražák, vyrůstal jsem na Moravě, nejprve v Boleradicích nedaleko Hustopečí, zbytek dětství jsem strávil v Jeseníkách, kam se rodiče přestěhovali. Moje láska k lesu a k přírodě je absolutně přirozená. Proto Šumava,“ vysvětlil Markovič. Kvůli svému povolání na 1. oddělení musel bydlet v Praze, konkrétně v Ďáblicích, ale jak mohl, utíkal do lesa.

Markovič rád chodí přes léto na houby, letos jich podle jeho mínění bude dost. V Prášilech se zná s většinou místních, dobrý kamarád je i režisér Jaroslav Soukup, který má chalupu v nedalekém Srní. Často se navštěvují, nedávno se viděli při natáčení nedaleko Kvildy. Soukupův seriál Policie Modrava Markovič uznává, i když ví, že je vše fikce. „Je špičkový v jedné věci. Je největší reklama na Šumavu. Je tam spousta chyb v policejní práci, ale mně to vůbec nevadí. Strašně dobře se mi na to kouká.“

Na návštěvu se za ním znovu chystá jeho nástupce v čele pražské mordparty Josef Mareš, herec Ondřej Vetchý, který ztvárnil hlavní roli v seriálu 1. oddělení, ale také jím usvědčený vrah s přezdívkou „inteligentní sadista“, který byl odsouzen na 25 let. „Zní to divně, ale velice jsme se sblížili. Nechci říkat jeho jméno. On je nadměrně inteligentní. Pracoval jako letecký inženýr. Bavíme se o všem. O sadismu, o jeho rodině. Naprosto otevřeně. Já mám takových zvláštních vztahů moc. On u mě i spal, ani manželka se ho nebojí,“ řekl bývalý kriminalista.

Manželka se prý naopak bála sadistického vraha a kanibala Ladislava Hojera, kterého během vyšetřování pozval domů na kávu. „Vraceli jsme se z rekonstrukce některé z jeho vražd. On mi pomáhal s kufry nahoru do bytu. Manželka ho viděla oknem, synovi byly tehdy dva roky, tak ho držela v náručí. Pozval jsem je na kafe, kolegové to ale pochopili a pozvání odmítli s tím, že přijdou jindy. Hojer by určitě šel,“ řekl s tím, že pětinásobný vrah byl jeho nejtragičtějším případem.

„Jsem přesvědčený, že zabil víc lidí. On to pořád naznačoval. Moji nadřízení mi ale nedovolili ten případ dodělávat dál. Báli se, že si Hojer začne vymýšlet a bude si přivlastňovat vraždy, které neudělal, ale slyšel o nich v kriminále,“ vzpomínal Markovič.

Dvě vraždy Markovičovi „daroval k Vánocům“. „Neměl rodiče. Ke mně se upnul jako k tátovi. Chtěl mi udělat radost, tak mi jednou v listopadu prozradil podrobnosti svých dvou vražd. V jiný den, při cestě z rekonstrukce, mi v autě usnul na rameni. Jeho obhájce říkal, že tohle se vidí jen ve filmu,“ uvedl.

Mezi Markovičovy mediálně nejznámější kauzy patří případ spartakiádního vraha Jiřího Straky, který v 16 letech před spartakiádou v roce 1985 zavraždil tři ženy, dvě se zavraždit pokusil a pět jich znásilnil. „Pro něj bylo zabití člověka jako zamáčknutí mouchy. On vyjížděl do Prahy a vybíral si ženský podle toho, jestli chce od nich sex, nebo je jen okrást. Byl zvláštním způsobem bezcitný,“ řekl.

Straka podle jeho vyprávění potkal krásnou holku, na sex chuť neměl, tak ji vzal dlažební kostkou po hlavě a sebral jí kabelku. Potom ale uviděl ženu s krásnou postavou, rozhodl se, že ji znásilní. Přišel k té ženě, začal ji škrtit, ona se k němu otočila tváří a on zjistil, že je to už starší paní. „Takže změnil své plány a rozhodl se, že ji jen okrade, a zavraždil ji. Sadista by tohle neudělal. Sadista potřebuje strach a hrůzu,“ uvedl Markovič s tím, že tento příběh by si zasloužil filmovou podobu. Sám má dobré detektivky rád. Odmítá ale ty „superakční“, kde se pořád střílí a bourají do sebe auta. „Já mám rád chytré detektivky. Třeba Columba. Kojaka můžu. Ale vždy se mi líbily ty staré české detektivky. Třeba Hříšní lidé města pražského,“ řekl Markovič.

Přečtěte si další díl původní české krimi Mordparta. Vychází již za pár dní v Nedělním Blesku!

Mordparta Mordparta | Blesk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání