Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Berbrův řezník u soudu kvůli přepadení Bémova náměstka: Je to sci-fi!

Autor: ljš - 
8. dubna 2016
16:38

Měl krýt gang lupičů, kteří se chystali přepadnout vilu Rudolfa Blažka, jenž byl náměstkem exprimátora Pavla Béma. Policista a fotbalový rozhodčí Zdeněk Vaňkát tvrdí, že mimo jednoho skupinu pachatelů vůbec nezná.

Vaňkát, který je označovaný za blízkého spolupracovníka místopředsedy fotbalového svazu Romana Berbra, u soudu tvrdil, že s přepadením nemá nic společného. „S lidma, co tady jsou, jsem se nikdy neviděl, na místě, kde se mělo přepadení stát, jsem nikdy nebyl,“ tvrdil podle serveru Novinky.cz.

Připustil pouze, že zná spoluobviněného Bekima Thaqiho, se kterým se občas scházel. „Měli jsme dohodu, že kdybych já potřeboval něco, co se týká policejní práce, on by zvážil, zda mi pomůže,“ vysvětlil policista.

Podle obžaloby měl Vaňkát lupiče upozornit, pokud by na místo někdo přivolal policii. Po činu pak měl prý zamést stopy, které by mohli vést k odhalení pachatelů. To je podle něj nesmysl. „Moje problematika je majetková trestná činnost. Mě by tam nikdy nikdo nevolal. Přijde mi to jako hodně velké sci-fi, že bych nakráčel na místo, kde došlo k loupežnému přepadení, a zakrýval stopy,“ řekl.

Proti jeho tvrzení ale stojí výpověď hlavy gangu Floria Selmanaje. „Spustí se alarm, budete mít pět sedm minut na to utéct. Já budu mít vysílačku,“ řekl podle Selmanaje Vaňkát spolupachatelům.

Pražský městský soud začal případ pětičlenného gangu, který se podle obžaloby chystal vyloupit vilu bývalého náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka, projednávat tento týden. Dva muži vinu odmítli, jeden se k podílu na plánovaní loupeže přiznal. Zbývající dva zatím nevypovídali. Muži podle obžaloby chtěli bývalého politika střelnou zbraní donutit, aby jim otevřel domácí trezor. Předpokládali, že tam bude nejméně osm milionů eur (přes 220 milionů korun). Podezřelým za to hrozí až 15 let vězení.

Obžaloba podezřelé popisuje jako organizovanou skupinu, která se na loupež chystala nejméně od května 2014. Na loupež měli připravené kukly a střelné zbraně. Pokud by v domě politika byli další rodinní příslušníci, tak podle spisu byli odhodláni jim ublížit v případě, že by přepadený na výhrůžky střelnou zbraní nereagoval.

Gang přepadení podle spisu naplánoval na 27. listopadu 2014. Muži měli před loupeží sraz na domluveném místě, kam jeli dvěma různými auty. Loupež však nestihli. Policisté je zadrželi, když směřovali na místo činu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání